Reuniunea miniștrilor de Externe din UE
Ministrul român de Externe a participat la reuniunea omologilor din UE, unde Bruxellesul a afirmat hotărârea consolidării parteneriatul strategic cu vecinătatea sudică.
Corina Cristea, 20.04.2021, 12:07
Reuniți în sistem de videoconferință, miniștrii de Externe din țările membre ale UE au discutat, între altele, despre recentele tensiuni apărute între Rusia şi Cehia, precum și despre cazul dizidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent într-o închisoare din Rusia. Comisia Europeană este pe deplin solidară cu poziţia Cehiei privind expulzarea diplomaţilor ruşi, a declarat, în timpul unui briefing la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei.
Praga, care acuză Moscova de presupusă implicare într-o explozie din 2014 la un depozit de arme de pe teritoriul său, a expulzat sâmbătă 18 angajaţi ai Ambasadei Rusiei, acuzaţi de spionaj în legătură cu acest caz. De asemenea, Cehia a informat că anchetele au stabilit o legătură a serviciilor secrete ruseşti cu explozia în care au murit doi cetățeni cehi.
Ministerul rus de Externe califică decizia autorităţilor cehe drept una fără precedent, consideră acuzaţiile Pragăi nefondate şi bizare și a decis să declare persona non grata 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova. Şefii diplomaţiilor europene au discutat şi despre cazul Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei și a cărui stare de sănătate s-a degradat constant în absența îngrijirilor medicale.
La reuniune, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu a susţinut propunerea implicării Crucii Roşii în cazul Aleksei Navalnîi, transferat, ulterior, într-un spital regional pentru deţinuţi. În contextul acţiunilor destabilizatoare continue ale Rusiei asupra statelor din Vecinătatea Estică, dar şi asupra statelor membre, ministrul român a reiterat, în același timp, importanţa unei “abordări strategice” a UE în relaţia cu Rusia.
Bogdan Aurescu s-a alăturat miniştrilor de Externe europeni care au exprimat îngrijorare cu privire la încălcările repetate ale acordului de încetare a focului şi la intensificarea mobilizării de forţe militare ruse în estul Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, respectiv pentru intenţia Rusiei de a închide accesul pentru navigaţie în anumite zone ale Mării Negre.
Șeful diplomației de la București a reiterat poziţia principială a României privind susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, precum și sprijinul pentru parcursul european al ţării şi aprofundarea procesului de asociere politică, respectiv de integrare economică, evidențiind importanţa sprijinului constant şi susţinut al UE pentru continuarea eforturilor Kievului în realizarea reformelor, ca o condiţie esenţială pentru consolidarea statului de drept, democraţiei şi rezilienţei acestei ţări.
Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu a accentuat necesitatea unei viziuni strategice privind Parteneriatul Estic şi a unei agende ambiţioase post-2020, care să includă consolidarea cooperării în domeniul securităţii cu statele partenere, și reamintit că România susţine un rol mai activ al UE în abordarea conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre.