Reuniunea diplomaţiei române
Aderarea deplină la spaţiul Schengen şi la OCDE sunt obiective majore de politică externă pentru România.
Ştefan Stoica, 25.07.2024, 11:59
Aflat aproape de finalul celor 10 ani de mandat prezidenţial, Klaus Iohannis a participat, pentru ultima dată, la întâlnirea cu şefii de misiuni, oficii consulare şi directorii ICR cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. Potrivit şefului statului, România a devenit, în ultimul deceniu, un actor regional, european şi internaţional credibil, implicat şi respectat, un real furnizor de stabilitate şi securitate.
El le-a transmis diplomaţilor români că obiectivele majore de politică externă rămân în continuare consolidarea rolului şi a influenţei în Uniunea Europeană şi în Alianţa Nord-Atlantică, aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite şi diversificarea dialogului bilateral cu partenerii de pe toate continentele.
Preşedintele a declarat că rămâne un susţinător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene şi a subliniat că România rămâne angajată în sprijinirea parcursului european al Ucrainei şi Republicii Moldova. El a amintit că Bucureştiul a susţinut puternic decizia istorică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu cele două state vecine, adoptată la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie anul trecut. În ce priveşte Ucraina, încă din prima zi a războiului, România a fost pe deplin solidară şi a luat ample măsuri multidimensionale în sprijinul acesteia, a subliniat Iohannis.
Pe palierul de securitate şi apărare, ca stat membru al NATO, România are un rol constructiv şi de factor de echilibru, fiind un furnizor de securitate şi de stabilitate, consideră liderul de la Bucureşti. În opinia lui, România beneficiază în prezent de cel mai înalt grad de apărare şi protecţie din întreaga sa istorie.
Despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, ca pilon esenţial al politicii externe a României, Iohannis a afirmat că a devenit în această perioadă mai robust şi a dobândit mai multă substanţă. Pe de altă parte, şeful statului a menţionat că în cei zece ani de mandat a fost acordată o atenţie deosebită consolidării parteneriatelor şi relaţiilor strategice bilaterale cu statele de care ne apropie valori şi interese comune, precum Germania, Franţa, Spania, Italia, Polonia.
Temă recurentă şi obiectiv încă neîndeplinit integral, aderarea la Schengen a fost evocată şi anul acesta la reuniunea diplomaţilor români. Preşedintele a apreciat că aderarea României la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime a constituit un important succes de etapă şi a subliniat că ridicarea controalelor şi la frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar. “Am convingerea că vom reuşi să ducem la bun sfârşit acest efort colectiv în beneficiul nu doar al cetăţenilor români, ci al unei Uniuni mai prospere şi lipsite de obstacole artificiale”, a punctat şeful statului.
Un alt obiectiv major de politică externă este aderarea ţării la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. El a îndemnat la sporirea efortului interinstituţional pentru finalizarea cu succes a acestui proces în cel mai scurt timp posibil.