Reuniunea Diplomaţiei Române 2023
Ediţia 2023 a Reuniunii Diplomaţiei Române, organizată în mod tradiţional în preajma Zilei Diplomaţiei, marcată pe 1 septembrie, este prima care are loc în format fizic după trei ediţii online.
Ştefan Stoica, 30.08.2023, 11:59
Temele dominante ale reuniunii Diplomaţiei din acest an sunt gestionarea provocărilor din spaţiul Mării Negre şi maximizarea oportunităţilor. La întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice şi directorii institutelor culturale româneşti, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar. Bucureştiul va rămâne alături şi de Republica Moldova prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic, pentru un parcurs european ireversibil, dar şi în construcţia unui stat sigur şi prosper.
Potrivit şefului statului, prioritatea momentului constă în obţinerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova şi Ucraina. Iohannis a spus, pe de altă parte, că este datoria României să continue să fie un autentic furnizor de securitate şi prosperitate în regiune, astfel încât Marea Neagră să devină o regiune în care pacea şi prosperitatea nu mai pot fi supuse niciunei ameninţări.
Restanţă majoră în procesul de integrare deplină în Uniune, aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare, a asigurat preşedintele. Acest obiectiv trebuie să fie atins, atât în baza performanţelor recunoscute ale ţării noastre, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea Europeană este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă şi securitate sporită.
Diplomaţia română a reuşit să plaseze ţara printre actorii importanţi în plan regional, a declarat, la reuniune, şi premierul Marcel Ciolacu. Ne pregătim pentru a crea o contribuţie proprie la reconstrucţia Ucrainei, tot aşa cum vom continua consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a subliniat şeful Guvernului.
Premierul a mai cerut diplomaţilor români să susţină companiile româneşti pentru a intra pe cât mai multe pieţe externe. El a atras atenţia, pe de altă parte, că anul viitor vor avea loc trei tipuri de alegeri pentru cetăţenii români din afara ţării, care trebuie să fie organizate în cele mai bune condiţii.
De partea sa, şeful Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat că România a dovedit că este un partener de încredere în regiune, asigurând tranzitul prin intermediul coridoarelor de solidaritate constituite la nivelul Uniunii Europene şi prin intermediul iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.
Reuniunea diplomaţiei reprezintă o ocazie de reactualizare a priorităţilor într-un context dominat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, o ameninţare fără precedent la adresa păcii, securităţii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, consideră ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu. Potrivit acesteia, cetăţenii trebuie să beneficieze de oportunităţile asigurate de acţiunile diplomaţiei de la Bucureşti, chiar şi în acest context extrem de dificil. Ea a subliniat că vor fi intensificate demersurile pentru consolidarea profilului României în cadrul Uniunii Europene, NATO şi pe plan internaţional.