Reuniune pentru Ucraina
Alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru Ucraina invadată de trupele ruse.
Bogdan Matei, 03.10.2023, 11:44
Miniștrii de Externe din țările membre ale Uniunii Europene s-au adunat, luni, la Kiev, pentru o întâlnire istorică, menită să exprime solidaritatea cu Ucraina invadată de trupele ruse, după cum afirmă șeful diplomației comunitare, Josep Borrell. A fost prima astfel de reuniune organizată în afara spațiului comunitar. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a salutat desfășurarea întâlnirii în cadrul viitoarelor granițe ale Uniunii Europene. Omoloaga sa din Franța, Catherine Colonna, spune că este un gest diplomatic excepțional, care arată că că Ucraina face parte din familia europeană. Anul trecut, Uniunea Europeană i-a acordat Ucrainei statutul de candidat, dar nu a fost stabilit un calendar al aderării. Săptămâna trecută, noul ambasador al Uniunii la Kiev, Katarina Mathernova, a declarat că aderarea Ucrainei în 2030 este un obiectiv realist. Până atunci, însă, Ucraina trebuie să reziste invaziei, iar sprijinul partenerilor occidentali e esenţial.
În numele României vecine, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat Securitatea din Ucraina şi din statele din jur este fragilă. România are cea mai lungă graniţă cu Ucraina. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, inclusiv asupra porturilor de pe Dunăre de la graniţa cu România înrăutăţesc situaţia. Aceste atacuri au consecinţe economice nu doar pentru Ucraina, ci pentru economia globală, pentru securitatea alimentară, spre exemplu. La fel, este ameninţată navigaţia pe Dunăre şi pe Marea Neagră. România încearcă să ajute Ucraina oferind tranzitul pe culoarele solidarităţii. Încercăm să creştem acest tranzit la patru milioane de tone de cereale în lunile de la sfârşitul anului. Josep Borrell a declarat că Uniunea Europeană va mări sprijinul militar pe care îl oferă Ucrainei. El a discutat cu responsabilii de la Kiev despre muniţie pentru artilerie, sisteme de apărare antiaeriană şi de război electronic, precum şi despre programe de asistenţă şi antrenament pe termen lung.
Analiştii notează că asigurările europene privind mărirea sprijinului militar au fost oferite după ce Camera Reprezentanţilor din Congresul american, dominată de dreapta republicană, a adoptat un proiect de lege privind bugetul Statelor Unite până în noiembrie şi a eliminat din acesta un pachet de şase miliarde de dolari, promis Ucrainei de administraţia democrată. În plus, coeziunea membrilor Uniunii trebuia reconfirmată după ce, sâmbătă, partidul populist de stânga Smer-SD a câştigat alegerile parlamentare din Slovacia, iar şeful acestuia, Robert Fico, deja desemnat premier, a spus că nu va mai trimite Ucrainei vecine niciun glonte şi a pledat pentru ameliorarea relaţiilor cu Rusia.