Reuniune pentru Ucraina
Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a participat la summit-ul pentru pace în Ucraina
Leyla Cheamil, 17.06.2024, 11:44
România a susţinut, de la început, formula de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar „aşa-zisa formulă de paceˮ a Rusiei este necredibilă, a declarat șefa diplomației de la București, Luminiţa Odobescu, care a participat la Summitul Global pentru Pace dedicat Ucrainei, desfăşurat, la sfârșitul săptămânii trecute, în Elveţia. Luminița Odobescu a punctat faptul că poziția României este aceea că pacea în statul vecin trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi pe principiile dreptului internaţional.
Ministrul român de Externe a arătat că summitul găzduit de Elveţia a fost un succes, prin numărul mare de participanţi, dar şi prin acordul statelor că pacea în Ucraina trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi pe dreptul internaţional. Evenimentul a fost organizat la solicitarea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în vederea demarării procesului privind o pace justă, comprehensivă şi durabilă în Ucraina. La lucrările summitului s-a înregistrat o largă participare internaţională – peste 100 de state şi organizaţii internaţionale de pe toate continentele.
Ministrul român de Externe a subliniat, în cadrul declarației naționale, responsabilitatea exclusivă a Federaţiei Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internaţional. În egală măsură, a respins narativele propagandei ruse referitoare la presupuse intenţii ale Moscovei de a negocia.
„Au fost discutate trei teme prioritare de pe agenda Ucrainei, în cadrul formulei de pace prezentate de preşedintele Zelenski şi anume securitatea nucleară, securitatea alimentară şi aspectele umanitare. Practic, au fost discutate, în detaliu, principiile care să stea la baza unei viitoare păciˮ, a precizat Luminița Odobescu. Aceasta a adăugat că este un proces de durată, dar faptul că au fost foarte mulţi participanţi de pe toate continentele arată interesul ţărilor de a găsi soluţii şi faptul că ordinea internaţională bazată pe reguli rămâne un fundament important al relaţiilor internaţionale.
La panelul dedicat securității alimentare, șefa diplomației de la București a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene, precum şi eforturile desfăşurate în plan naţional sau în coordonare cu partenerii externi pentru creşterea continuă a capacităţii de tranzit pentru produsele agricole ucrainene. Oficialul de la București a prezentat, totodată, eforturile pe care România le depune, împreună cu Bulgaria şi Turcia pentru asigurarea circulaţiei în Marea Neagră, prin acordul de deminare semnat de cele trei state.
La finalul summitului, a fost adoptat un Comunicat comun care subliniază necesitatea ca orice viitoare discuţii sau eforturi în direcţia păcii în Ucraina să fie fondate pe Carta ONU, respectiv pe respectarea principiilor dreptului internaţional.