Reuniune pentru reconstrucţia Ucrainei
Comunitatea internaţională continuă să ajute Ucraina invadată de trupele ruse.
Bogdan Matei, 22.06.2023, 11:28
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, miercuri, la Conferinţa pentru reconstrucţia Ucrainei, organizată la Londra, crearea unui fond european de 50 de miliarde de euro în următorii ani, necesari pentru reconstrucţia ţării invadate de trupele Moscovei pe 24 februarie 2022. Şefa Executivului comunitar spune că Uniunea Europeană are o responsabilitate suplimentară faţă de Kiev, odată ce autorităţile de acolo susţin că sunt decise să-şi conducă ţara spre admiterea în Uniune. Programul comunitar va fi finanţat pe trei căi: granturi europene, credite şi bani obţinuţi din confiscarea bunurilor Rusiei.
Estimările experţilor privind costurilor reconstrucţiei depăşesc, deja, peste 300 de miliarde de lire sterline şi continuă să crească, aşa că, scriu media internaţionale, va fi necesară şi contribuţia sectorului privat. Şi Statele Unite vor furniza un ajutor suplimentar, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, pentru economia ucraineană, în special pentru infrastructura sa esenţială – a anunţat, tot la Londra, secretarul american de Stat, Antony Blinken.
La reuniune participă zeci de lideri politici şi oameni de afaceri din întreaga lume, iar pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost încă o ocazie să pledeze pentru apropierea ţării lui de Uniunea Europeană şi de NATO. Reconstrucţia Ucrainei, mai spune Zelenski, trebuie să aibă la bază încrederea între parteneri şi un context geopolitic care să garanteze că astfel de conflicte nu vor mai avea loc.
Între timp, numărul cetăţenilor ucraineni care s-au angajat în România vecină după declanşarea războiului a atins, miercuri, un nou record – a declarat ministrul Muncii în guvernul de la București, Marius Budăi. Potrivit acestuia, la nivel naţional au fost încheiate 6.810 contracte de muncă pentru cetăţeni ucraineni, cel mai mare nivel din 24 februarie 2022 până în prezent. Cei mai mulţi ucraineni angajaţi în România, 1.452, lucrează în industria prelucrătoare, iar 1.181 în construcţii. Alţi 737 sunt angajaţi în domeniul comerţului. Din punctul de vedere al zonelor în care au ales să lucreze, cei mai mulţi – 2.770, şi-au găsit de muncă în Bucureşti, iar 418 în judeţul Timiş.
Peste patru milioane şi jumătate de ucraineni au fugit prin România din calea trupelor ruse de invazie. Cei mai mulţi şi-au continuat drumul spre ţări din vestul Europei, dar peste 85 de mii au ales să rămână aici. Ucrainenii spun că mai ales bariera lingvistică – limba lor slavă are foarte puţine similitudini cu româna romanică – îi împiedică să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi înscrie copiii la şcoală, pentru a putea beneficia de ajutorul financiar oferit de statul român. Noul program adoptat de autorităţile de la Bucureşti în sprijinul refugiaţilor obligă fiecare membru al familiei să muncească, iar copiii să meargă la o şcoală românească,