Reuniune la Paris pentru Ucraina
Preşedintele Franţei a declarat că trimiterea de trupe occidentale in Ucraina nu trebuie exclusă, deoarece Rusia trebuie să piardă războiul.
Ştefan Stoica, 28.02.2024, 12:00
Reuniunea la nivel înalt organizată la Paris de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se anunţa doar una dintre multele care au avut loc în ultimii doi ani şi care s-au concentrat asupra sprijinului occidental pentru Ucraina, aflată într-un moment dificil în războiul ei de apărare contra Rusiei. Şi a fost aşa până la un punct. A participat şi preşedintele român, Klaus Iohannis, iar administraţia prezidenţială de la Bucureşti preciza că liderii prezenţi în capitala Franţei au reiterat condamnarea fermă a acţiunilor Rusiei, şi-au exprimat susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi, în egală măsură, au reconfirmat necesitatea de a continua sprijinul militar pentru Kiev, atât în plan european, cât şi bilateral.
Nimic neobişnuit, aşadar, faţă de ritualul deja consacrat al conferinţelor pe tema Ucrainei, numai că, la finalul conclavului parizian, gazda, Emmanuel Macron, a declarat că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui exclusă în viitor, pentru ca Vestul să se asigure de înfrângerea Rusiei. „Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a spus şeful statului francez.
El nu a dorit să ofere mai multe detalii despre poziţia Franţei în această problemă, invocând ceea ce a numit o „ambiguitate strategică”, pe care şi-a asumat-o. Dar a continuat ideea: „Mulţi oameni care astăzi spun ‘niciodată,’ sunt aceiaşi care au spus ‘niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune’ în urmă cu doi ani. Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu şase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuţiei din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul”. Preşedintele francez a anunţat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.
Speriate, parcă, de forţa de impact a declaraţiilor lui Macron, NATO şi Uniunea Europeană s-au grăbit să nege orice intenţie de a trimite trupe în Ucraina. Reprezentanţii principalelor organizaţii occidentale au susţinut că ucrainenii primesc ajutor militar din partea lor şi a ţărilor membre, însă nu există planuri pentru trimiterea de trupe pe frontul din Ucraina. Şi cancelarul german, Olaf Scholz, a exclus posibilitatea ca ţările membre ale UE şi NATO să trimită trupe terestre în Ucraina. El a spus că Germania este ţara europeană care sprijină cel mai mult Ucraina şi va rămâne aşa, fără a deveni, însă, parte în conflict, direct sau indirect.
Guvernul britanic a declarat, la rândul său, că nu are niciun plan de a disloca trupe în Ucraina, în afara unui număr mic de consilieri care se află acolo pentru a oferi sprijin armatei ucrainene. Spania, Italia, Polonia, Ungaria si Cehia au exclus orice intenţie de a trimite trupe combatante pe front. La Moscova, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a avertizat că trimiterea în Ucraina a unor militari din statele membre NATO ar însemna un conflict între Rusia şi Alianţă.