Reuniune europeană pe teme de agricultură
Ministrul român de resort, Petre Daea, a prezidat reuniunea de la Bruxelles a Consiliului agricultură şi pescuit al Uniunii Europene
Bogdan Matei, 29.01.2019, 12:12
A şaptea ca suprafaţă dintre cele, deocamdată, 28 de state membre ale Uniunii Europene de azi, a şasea după Brexit, şi beneficiind de soluri de calitate, România era, cândva, supranumită „grânarul Europei”. Şi este cotată, încă, de specialişti drept o ţară cu un mare potenţial agricol. Nu întotdeauna eficient valorificat, acesta i-a permis, totuşi, în anii din urmă, să redevină un însemnat producător şi exportator de cereale. Politicile agricole comunitare au, prin urmare, o importanţă aparte pe agenda Bucureştiului, ce exercită, în acest semestru, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii.
Luni, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a prezidat, în premieră, reuniunea de la Bruxelles a Consiliului agricultură şi pescuit, pe a cărei agendă s-au aflat, deopotrivă, Politica agricolă comună după anul 2020 şi priorităţile României, precum sănătatea animalelor sau consolidarea poziţiei fermierilor. Potrivit corespondentei Radio România la Bruxelles, Bucureştiul şi-a propus ca, în timpul mandatului său, să apară progrese în negocierile privind modernizarea şi simplificarea Politicii agricole comune. Prioritare vor fi propunerile legislative ce pun accent pe organizarea comună a pieţelor. De asemenea, preşedinţia română doreşte identificarea de măsuri care să încurajeze producţia de proteine vegetale, astfel încât Uniunea Europeană să devină independentă în acest sector. În domeniul sănătăţii animale, România urmăreşte implementarea de măsuri pentru controlul şi eradicarea bolilor majore, precum şi în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene în medicina veterinară. Consolidarea poziţiei fermierilor, acum consideraţi veriga cea mai vulnerabilă în lanţul de aprovizionare cu alimente, va rămâne o prioritate în cursul preşedinţiei române. Ministrul Daea speră că statutul fermierilor va fi ameliorat prin adoptarea oficială a directivei privind practicile comerciale neloiale.
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va încerca şi să găsească, împreună cu Legislativul comunitar, cea mai bună cale pentru gestionarea pe termen lung a stocurilor de peşte – a mai promis el. Trebuie, afirmă ministrul român al Agriculturii, să utilizăm la maximum potenţialul de produse al acvaculturii durabile din Uniune, pentru a răspunde aşteptărilor consumatorilor noştri şi pentru a creşte numărul locurilor de muncă. Petre Daea recunoaşte că intervalul scurt rămas până la alegerile europarlamentare din mai reprezintă una dintre provocări. El, speră, însă, că va putea colabora cu eurodeputaţii pentru finalizarea, în actuala legislatură a Parlamentului, a negocierilor privind Regulamentul de control şi fondul multianual pentru pescuit.