Reuninea Anuală a Diplomației Române
Românii din străinătate, criza refugiaților, Uniunea Europeană după votul Brexit dar și parcursul european al Republicii Moldova s-au numărat printre principalele teme le reuniunii.
Lica Manolache, 29.08.2016, 20:30
Reuniunea Anuală a Diplomației Române a debutat, luni, la București, în prezența premierului Dacian Cioloș, a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. Lucrările au fost deschise de ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu. Românii din străinătate, criza refugiaților, Uniunea Europeană după votul Brexit dar și parcursul european al Republicii Moldova s-au numărat printre principalele teme le reuniunii.
Referindu-se la ultimele provocări ale Uniunii, valul de migrație și terorismul,Premierul Dacian Cioloș a declarat: Nu pot să nu reamintesc aici rolul esențial pe care îl are cooperarea transfrontalieră, schimbul continuu de date între autoritățile noastre, şi faptul că de mai bine de 5 ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice care în acest moment mi se par total depășite de realitățile cu care ne confruntam cu toții.”
Șeful Guvernului a subliniat și poziția României în contextul ieșirii Marii Britanii din UE: Obiectivul major al României este întărirea profilului de stat membru, cu susținerea în dezbaterea europeană a faptului că avem nevoie de Europa, de o Uniune a rezultatelor, mai unită în plan intern şi ambiţioasă în acţiunea externă. Constanta acestei acţiuni este deplinul ataşament faţă de valorile europene, faţă de un proiect european axat pe coeziune şi solidaritate”
Premierul a fost secondat de ministrul de externe, Lazăr Comănescu: Pentru România, lucrurile sunt foarte clare: nu există alternativă la proiectul numit Uniunea Europeană. Proiectul de integrare europeană rămâne unul strategic, intrinsec legat de perspectiva de dezvoltare pe termen lung a României.”
susţinerea intereselor companiilor româneşti în străinătate, în promovarea capitalului românesc peste hotare şi în atragerea de investiţii, domeniu în care s-au depus eforturi semnificative și s-au înregistrat pași concreți.
În cee ace privește diaspora, șeful diplomației a amintit că reperul fundamental îl reprezintă acţiunea eficientă pentru apărarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor României şi ale românilor din străinătate, prin acordarea unei asistenţe consulare profesioniste şi de calitate.
Lazăr Comănescu a făcut un apel la șefii de misiune pentru a pregăti în mod exemplar organizarea în străinătate a alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestui an.
De asemenea, ministrul de externe român a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova: Vom acorda în continuare un sprijin consistent acolo unde este reală nevoie, în măsura resurselor pe care le putem mobiliza.(…) Mesajul nostru este unul clar: pentru dezvoltarea democratică şi prosperitatea Republicii Moldova, în beneficiul tuturor cetăţenilor ei, reformele trebuie să fie sustenabile, credibile şi ireversibile.”
Sursa: MAE.ro