Retragerea unui mare campion
Cel mai valoros jucător de dublu din istoria tenisului românesc, Horia Tecău, și-a anunțat retragerea din activitatea competițională. A câștigat, de-a lungul carierei, 38 de turnee ATP, trei Grand Slam-uri și o medalie de argint la Jocurile Olimpice.
Florin Orban, 19.11.2021, 11:45
Tenismanul român Horia Tecău și-a anunțat, joi, după ultimul joc disputat la Turneul Campionilor de la Torino, retragerea din activitatea competițională. Pe Facebook, el a scris: Multe emoţii curg în acest moment. Sunt recunoscător. Pentru parcurs, pentru ceea ce am trăit, pentru oamenii pe care i-am întâlnit. Sportul a fost locul meu de joacă, şcoala mea, m-a învăţat să visez, să cred şi să mă perfecţionez în timp. Energia terenului de tenis şi a iubitorilor tenisului mi-a oferit o imensă recompensă şi voi păstra acest sentiment pentru totdeauna. Acum a venit timpul să mă bucur de viaţă în alt mod şi să transform toată această energie într-o nouă formă”.
Horia Tecău și germanul Kevin Krawietz și-au încheiat evoluția la Turneul Campionilor de anul acesta cu o victorie în fața perechii compuse din spaniolul Marcel Granollers și argentinianul Horacio Zeballos, cu 6-3, 6-7, 10-6. Nu a fost suficient pentru a merge mai departe, ținând cont că pierduseră primele două jocuri disputate la Torino. Românul rămâne în palmares cu șapte participări la Turneul Campionilor. La edițiile precedente a fost prezent de două ori alături de suedezul Robert Lindstedt și de patru ori cu olandezul Jean-Julien Rojer, cu care a și câștigat trofeul în 2015.
Horia Tecău s-a născut la Braşov, la 19 ianuarie 1985. Joacă tenis de la vârsta de 7 ani. În 2002 a fost campion de juniori la dublu, la Wimbledon, alături de Florin Mergea. A trecut la profesionism în 2003. Din iulie 2008 s-a aflat între primii 100 de jucători ai lumii la dublu, iar din noiembrie 2009, în primii 50. A urcat apoi în mod constant în clasamentul mondial de dublu, până pe locul 2, poziţie pe care a ocupat-o în luna noiembrie a anului 2015. A câștigat, de-a lungul carierei sale, 38 de turnee ATP la dublu şi a jucat alte 24 de finale. S-a impus de două ori în turnee de Mare Șlem la dublu masculin, respectiv la Wimbledon în 2015 şi la US Open în 2017, de fiecare dată alături de olandezul Jean-Julien Rojer.
Mai are în palmares un titlu la dublu mixt, la Australian Open, câștigat în 2012 alături de jucătoarea americană Bethanie Mattek-Sands. A mai disputat cinci finale de Mare Șlem pe care le-a pierdut, respectiv în 2010, 2011 și 2012, la Wimbledon, împreună cu Lindstedt, și la Australian Open, la dublu mixt, în 2014, cu indianca Sania Mirza, și în 2016, alături de jucătoarea americană CoCo Vandeweghe. La Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, a obținut medalia de argint, alături de Florin Mergea.
A jucat în echipa de Cupă Davis a României începând cu anul 2003. A debutat, alături de Florin Mergea, într-o confruntare cu Ecuadorul. După un joc dramatic cu frații Giovanni și Nicolas Lapentti, Tecău și Mergea au adus punctul care a trimis România în Grupa Mondială. Tot în Cupa Davis vom avea și ultima apariție competițională a lui Tecău, și anume în meciul României cu echipa statului Peru, programat pe 27 şi 28 noiembrie, la Cluj-Napoca.