Restructurări economice
Poşta Română, aflată în portofoliul statului, este un exemplu clasic de companie ineficientă, neprivatizată şi cu angajaţi nemultumiţi
Florentin Căpitănescu, 08.05.2014, 12:38
După 25 de ani, câţi s-au scurs de la apusul comunismului, statul roman nu a reuşit, încă, să scape din portofoliul său de toate companiile care înghit, total inutil, banii contribuabililor. Multe dintre aceste companii, cândva înfloritoare, prezentate de fostul regim ca adevarate mostre de dezvoltare economică, s-au transformat, subit sau în timp, în ceea ce analiştii numesc găuri negre ale bugetului de stat. Managmentul precar, numirile pe criterii politice ale directorilor, fără a pune în balanţă şi abilităţile profesionale, omniprezentele sinecuri sau aranjamentele la achiziţii sunt doar cateva dintre metodele, semnalate de presă, prin care companiile de stat au fost căpuşate.
O piesă în acest puzzle al companiilor de stat puse pe butuci, deloc puţine, este, fără îndoială, Poşta Româna, al cărei buget este grevat de o datorie de 200 de milioane de lei, circa 45 de milioane de euro. De altfel, din cauza restanţelor financiare mari, Poşta Română nu a fost, nici până acum, privatizată, deşi, în ultimii ani, tentativele nu au lipsit.
Nemultumiţi de situaţia companiei, câteva mii de angajaţi au pichetat sediul central al companiei, aflat în Bucureşti, şi cele ale mai multor prefecturi din ţară. Ei au cerut demiterea directorului general, creşteri salariale egale cu rata inflaţiei şi condiţii mai bune de lucru. Poziţia salariaţilor este exprimată de liderul sindicatului lucrătorilor poştali, Matei Brătianu: ”Poşta Română, din punct de vedere al uniformelor, al clădirilor şi al înzestrării cu echipamente IT, este cea mai mizerabilă şi mai murdară poştă naţională din Uniunea Europeană. Cea mai importantă revendicare, pentru ca lucrurile să se schimbe, este demiterea directorului general şi a directorului executiv precum şi, înainte de demiterea lor, anularea celor 30 de salarii compensatorii pe care şi le-au trecut cu neruşinare”.
De cealaltă parte, conducerea Poştei Romane susţine că piaţa, într-un declin continuu, este cea care a impus reducerea cheltuielilor cu angajaţii. Purtătorul de cuvânt al companiei, Dan Dumitrescu: ”Am fost puşi în faţă unei situaţii absolut evidente de a restabili echilibrul şi de a aplica o reducere de personal, în decursul anului trecut, pentru că nu ne putem permite să susţinem un număr mai mare de angajaţi decât cel care este necesar. Alături de aceasta, o serie de măsuri de reorganizare a portofoliului de produse şi de participare activă pe piaţă, în condiţiile în care de la 1 ianuarie 2013 piaţa este complet liberalizată şi Poşta Română concurează de la egal la egal cu operatorii privaţi, au dus la îmbunătăţirea rezultatelor companiei”.
Explicaţiile conducerii nu i-au înmuiat pe angajaţi, care au avertizat că vor continua protestele.