Restricţii ridicate, restricţii menţinute pentru români
De la 1 ianuarie, vor fi ridicate restricţiile pe piaţa europeană a muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. Ţările care au menţinut aceste măsuri până astăzi sunt Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania.
Leyla Cheamil, 31.12.2013, 12:18
2013 a fost ultimul an în care unele state membre ale Uniunii Europene au putut menţine restricţiile temporare pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari. Dar odată cu intrarea în 2014, aceste măsuri vor fi ridicate total, la şapte ani de la admiterea României şi Bulgariei în blocul comunitar. Nouă state au aplicat, până pe 31 decembrie 2013, limitări în ceea ce priveşte accesul liber al românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii. Este vorba de Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania.
Dar ridicarea acestor restricţii dă fiori unora dintre occidentali, care se tem de o invazie a românilor şi bulgarilor. Este justificată o asemenea angoasă? Cel mai onest răspuns este că nimeni nu ştie, punctează România liberă. Publicaţia subliniază că principala preocupare este legată de aşa-numitul turism social – practica de a te înregistra ca beneficiar al ajutoarelor sociale de stat în ţări în care acestea sunt foarte generoase, precum Germania sau Marea Britanie, unde ele depăşesc cu mult veniturile medii din România. Există multe poveşti revoltătoare, aminteşte ziarul, apărute în tabloide, despre imigranţi din România, de obicei romi, care profită de sistemele sociale din ţările europene, însă numărul acestor profitori este relativ mic.
De altfel, pentru a preveni eventualele abuzuri la sistemul de beneficii sociale in Marea Britanie, premierul David Cameron a anunţat, recent, o serie măsuri în acest sens. Astfel, de la 1 ianuarie, solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în Marea Britanie. Mai mult, şomerii europeni nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie.
Cotidianul britanic The Telegraph consideră, însă, că probabilitatea ca imigranţii din UE să trăiască din ajutoare este mult mai mică decât aceea ca înşişi cetăţenii britanici să se afle într-o asemenea situaţie. Publicaţia pledează pentru libera circulaţie a mâinii de lucru în blocul comunitar, care este pe deplin benefică pentru Marea Britanie şi Europa, întrucât duce la o utilizare surprinzător de eficientă a capitalului uman.
Si Deutsche Welle admite că Germania, care are nevoie de mână de lucru calificată, are de multă vreme de câştigat de pe urma venirii lucrătorilor români sau bulgari, medici, ingineri ori tehnicieni. La rândul său, cotidianul francez Le Monde consideră puţin probabilă perspectiva unui aflux masiv de imigranţi din Europa de est către Franţa şi alte ţări ale UE de la 1 ianuarie. Publicaţia citează specialişti potrivit cărora două milioane de români au plecat în ţări din Europa de sud, îndeosebi Spania şi Italia, şi doar puţini dintre ei ar urma să-şi abandoneze probabil prima ţară-gazdă.