Responsabilitate guvernamentală pentru Legea descentrallizării
Guvernul de la Bucuresti a aprobat proiectul legii descentralizării, care transferă atribuţii ministeriale autorităţilor din judeţe. Urmează ca Executivul să-şi asume răspunderea în Parlament săptămâna viitoare.
Leyla Cheamil, 15.11.2013, 13:19
Despre descentralizare se vorbeşte, în România, de mai mult timp. Anunţat de către autorităţile de la Bucureşti ca unul dintre cele mai mari proiecte de după căderea comunismului, proiectul descentralizării, care transferă atribuţii ministeriale autorităţilor din judeţe, a fost aprobat, în cele din urmă, de Executiv. Si pentru a nu lăsa loc posibilităţii operării unor modificări prin dezbaterea parlamentarilor, Guvernul a anunţat că-şi va asuma răspunderea în Legislativ săptămâna viitoare. Iar 1 ianuarie 2014 este data la care premierul Victor Ponta doreşte ca legea referitoare la descentralizare să intre în vigoare.
Sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul sunt câteva dintre domeniile ale căror competenţe şi atribuţii se vor descentraliza, odată cu implementarea legii. De asemenea, actul normativ prevede că vor trece în administrare locală şi autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi instituţiile cu atribuţii teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul. În privinţa plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmând să rămână în proprietatea publică a statului.
Pe de altă parte, Poliţia şi agenţiile de prestaţii sociale nu vor intra în procesul de descentralizare şi nu vor fi transferate autorităţilor locale nici porturile sau clădirile cinematografelor.
Era de aşteptat ca un proiect de o asemenea amploare să implice numeroase costuri, însă vicepremierul Liviu Dragnea, care numeşte descentralizarea un pact ferm de rupere a României de comunism, susţine că procesul nu presupune cheltuieli în plus.
„Prin aceste proces de descentralizare, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, adică cei care lucrau, până acum, în instituţii deconcentrate, care erau în subordinea ministerelor, pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituţiile descentralizate, care vor fi în subordinea autorităţilor locale.”
Opoziţia, însă, nu vede cu ochi buni acest mega proiect susţinut de puterea social-liberală şi acuză modul de adoptare a actului normativ, adică asumarea în Parlament. Aplicarea proiectului va aduce o politizare la nivel local, avertizează democrat-liberalii care îşi doresc o dezbatere parlamentara şi cer chiar un pact naţional, la care să participe toate partidele politice, societatea civilă şi mediul academic. Ei critică procesul de descentralizare, despre care spun că nu este una reală. De asemenea, in opinia lor, un alt dezavantaj al descentralizarii anunţate de Guvern, este acela al împovărării bugetelor locale.