Republica Moldova şi UE
Republica Moldova şi Georgia au parafat, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere, implicit pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
Leyla Cheamil, 29.11.2013, 12:00
Un moment important al actualităţii politice internaţionale îl reprezintă summitul Parteneriatului Estic, organizat în capitala lituaniana Vilnius. Creat pentru şase foste republici sovietice şi anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, Parteneriatul reprezintă şansa unor relaţii deosebit de apropiate ale acestor ţări cu Uniunea Europeană, prin aprofundarea cooperării politice şi a integrării economice.
Vecină cu România la est, Republica Moldova, ţară ex-sovietică, majoritar românofonă, şi Georgia au parafat, vineri, la Vilnius, Acordul de asociere cu UE, care îl include şi pe cel de Liber Schimb. Cele două ţări începuseră negocierile în acest sens în 2010. „Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre Republica Moldova şi UE”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după parafarea documentului, împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. Moldova, astăzi, am asigurat drumul nostru spre UE!”, s-a adresat Iurie Leanca, în limba română, concetăţenilor săi.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a salutat determinarea, curajul şi voinţa politică a liderilor moldoveni si georgieni şi a dat asigurări, în acelaşi timp, că Uniunea Europeană respectă suveranitatea acestor ţări.
Prezent la Vilnius, şeful statului roman Traian Băsescu a declarat, la rândul său, că Republica Moldova şi Georgia fac un pas înainte la Summitul Parteneriatului Estic, dar că este regretabil pasul înapoi făcut de Ucraina.
De altfel, eşecul reuniunii la nivel inalt din Lituania il constituie refuzul acestui stat de a se desprinde de influenţa dominantă a Rusiei. În 2011, Ucraina a fost prima ţară a Parteneriatului Estic care a încheiat negocierile cu UE legate de acest acord. Ucraina a decis să suspende pregătirile în vederea semnării Acordului de asociere cu UE, in urma presiunilor venite din partea Rusiei. Totusi, Bruxelles-ul speră ca negocierile cu Ucraina în vederea integrării europene să înregistreze progrese şi, în cele din urmă, documentul să fie semnat.
O altă ţară membră a Parteneriatului Estic, Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a vizelor cu Uniunea Europeană. Vecină cu Azerbaidjan la nord-est, Armenia a ales să facă parte din uniunea vamală iniţiată de Rusia, pentru care optase şi Belarusul.