Republica Moldova, prioritate a diplomaţiei române
Moldova se află, în continuare, în vizorul autorităţilor de la Bucureşti, care desfăşoară o serie de acţiuni diplomatice menite să sprijine păstrarea cursului proeuropean al fostei republici sovietice.
Valentin Țigău, 16.03.2015, 12:46
Un inedit lanţ uman a fost alcătuit, duminică, de la sediul MAE al României până în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, pentru a solicita autorităţilor eliminarea paşapoartelor la trecerea frontierei peste raul Prut-graniţa naturală dintre cele doua state. Organizatorii, Platforma Acţiunea 2012, care pledează pentru reunificarea Moldovei cu România, afirmă că au fost depuse, la MAE al României şi la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, cereri pentru legiferarea accesului cetăţenilor UE în Moldova doar cu obligaţia de a prezenta, alternativ, paşaportul sau cartea de identitate.
Un demers similar a fost făcut la MAE şi al Integrării Europene al Rep Moldova de către organizaţia Tinerii Moldovei. Membrii Acţiunii 2012 spun că cetăţenii României pot călători doar cu cartea de identitate în 58 de ţări sau teritorii, ceea ce face aproape inutilă perfectarea paşaportului, iar cei mai mulţi dintre românii din dreapta Prutului solicită eliberarea paşaportului doar pentru a călători în Rep Moldova. Ei mai arată că, la ora actuală, România este principalul partener comercial al Rep Moldova, urmată de alte ţări din UE. Fără sprijinul UE, în general şi al României, în particular, Moldova nu ar fi putut face faţă boicotului impus de Federaţia Rusă principalelor produse de export ale acestui stat, vinul şi fructele, iar anularea obligativităţii prezentării paşaportului la graniţă ar simplifica circulaţia persoanelor dinspre UE către Rep Moldova.
Săptămâna trecută, ministrul moldovean de externe, Natalia Gherman s-a întâlnit, la Bucureşti, cu şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu. Cei doi au trecut în revistă dosarele importante aflate pe agenda bilaterală, mai ales sprijinul pe care România îl acordă pentru parcursul european al Rep Moldova. Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat, duminică, Radio România:
‘In cadrul aceleiaşi vizite, a avut loc şi Comisia mixtă pentru integrare europeană pe care o prezidăm cei doi miniştri de externe şi au participat câte opt instituţii din România şi Republica Moldova care au discutat, foarte pragmatic, pe proiecte de cooperare comună. Am receptat un angajament clar din partea omologului de la Chişinău, dar şi din partea celorlalte instituţii participante, în favoarea menţinerii parcursului european al Rep. Moldova.’
De altfel, subiectul integrării statului vecin, în contextul ameninţărilor de securitate din spatiul geopolitic post sovietic, se află şi în atenţia Grupului de prieteni pentru acţiunea europeană a Rep Moldova, convocat, anul acesta, de Franţa şi România.