Republica Moldova, o săptămână până la finala prezidenţialelor
Republica Moldova a intrat în ultima săptămână de campanie electorală pentru turul decisiv al alegerilor prezidenţiale, de pe 15 noiembrie.
Bogdan Matei, 09.11.2020, 11:35
Finala cu repetiţie la prezidenţialele din Republica Moldova promite, anul acesta, mai mult suspans decât în 2016. Turul decisiv şi-l dispută tot învingătorul de atunci, actualul preşedinte socialist filorus Igor Dodon, şi învinsa sa, fostul premier pro-occidental Maia Sandu.
Pe 15 noiembrie, însă, Sandu pleacă în cursă cu un uşor avans, după ce, în primul tur, a obţinut peste 36% din voturi, iar Dodon mai puţin de 33 de procente. Ca întotdeauna în Republica Moldova, votul n-a fost doar politic, ci şi geopolitic. Fostul premier a fost, practic, plebiscitat în diaspora, unde a colectat peste 70% din sufragii. Ea a câştigat în capitala Chişinău, precum şi în regiunile din centru şi, parţial, în sud, unde populaţia românofonă a net majoritară.
Vizibil iritat de votul din străinătate, unde s-a atins un record de prezenţă, de aproape 150 de mii de oameni,şeful statului în exerciţiu a calificat diaspora drept electorat paralel, ceea ce i-a atras o avalanşă de critici sarcastice. Dodon a făcut scouri bune în zonele dominate numeric de minorităţile etnice: regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din est, raionul Taraclia, populat de etnici bulgari, şi Regiunea Autonomă Găgăuză, cu populaţie turcofonă, ambele din sudul republicii. Candidaţii promotori ai reunificării cu România sau măcar proeuropeni, ieşiţi din cursă după primul tur, şi-au anunţat sprijinul necondiţionat pentru Maia Sandu în finală.
Surpriza a venit, însă, de la Bălţi, al doilea oraş al republicii ca mărime din republică, al cărui primar, populistul pro-rus Renato Usatîi, clasat al treilea acum o săptămână, şi-a îndemnat electoratul, de circa 17 procente, s-o voteze tot pe fosta şefă a Guvernului. El spune că ar fi presat de Putere să-l susţină pe Dodon şi că speră ca Maia Sandu să demanteleze sistemul de corupţie generalizată patronat de actualul preşedinte.
Analiştii, citaţi de corespondenţii Radio România la Chişinău, semnalează intensificarea campaniilor de manipulare şi de promovare a falsurilor mediatice, cu paternitate rusească, a căror ţintă e Sandu. Potrivit acestor scenarii apocaliptice, Uniunea Europeană şi Statele Unite pun la cale o aşa-numită revoluţie colorată dacă va învinge Dodon. Altă sperietoare e că pensiile şi salariile nu vor mai fi plătite, iar comerţul cu Federaţia Rusă va fi sistat dacă Maia Sandu ajunge preşedinte.
Luna trecută, însuşi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, îşi exprimase dorinţa ca electoratul Republicii Moldova să răsplătească eforturile lui Dodon de a se apropia de Moscova. Comentatorii avertizaseră, deja, dinaintea primului tur de scrutin, că este o obişnuinţă ca Rusia să se amestece în alegerile din Republica Moldova, însă de această dată implicarea este mult mai activă.