Republica Moldova între est şi vest
Republica Moldova îşi va continua procesul spre integrarea europeană – dau asigurări autorităţile de la Chişinău.
Corina Cristea, 05.09.2013, 11:46
Aflat la începutul acestei săptămâni la Chişinău, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a atenţionat voalat Republica Moldova – ex-sovietică, majoritar românofonă – că ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice în sezonul rece. Sper că nu veţi îngheţa” – a declarat Rogozin într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, atrăgând, în acelaşi timp, atenţia Republicii Moldova să nu-şi piardă vagoanele” în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Dmitri Rogozin s-a referit în acest sens la Transnistria – regiunea separatistă rusofilă din estul Republicii Moldova – subliniind că partea moldovenească ar trebui să comunice mai intens cu Tiraspolul în legătură cu procesul de integrare europeană.
Declaraţiile au fost catalogate drept nediplomatice” de către autorităţile de la Chişinău, care spun că statul îşi va continua calea spre integrare europeană pe care a început-o în urmă cu câţiva ani. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Ceea ce declară un demnitar al altui stat, astea-s problemele dumnealui, viziunile dumnealui. Dar noi avem programul nostru, pe care o să-l realizăm indiferent ce declaraţii face un conducător sau altul. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să trăiască permanent sub presiunea ameninţării.”
Ceea ce facem noi pentru Republica Moldova nu este îndreptat împotriva vreunui stat” – a mai spus Nicolae Timofti, care şi-a exprimat părerea că în preajma summitului de la Vilnius – unde Chişinăul ar putea face noi paşi spre UE – ameninţările se vor intensifica.
Pe de altă parte, analiştii politici nu exclud ca Rusia să treacă de la ameninţări la fapte, vorbind de un preţ plătit de Republica Moldova pentru că a ales calea integrării europene.
Premierul Iurie Leancă a subliniat, însă, că Republica Moldova este un partener de încredere, care achită la timp şi la cele mai mari preţuri din Europa de Est gazele naturale cumpărate de la Gazprom, iar sub aspect comercial nu există niciun fel de premise pentru eventuale sistări ale livrării de gaze.
Un alt instrument dur aflat la îndemâna Moscovei, spun analiştii, ţine de posibilitatea introducerii de vize pentru migranţii moldoveni. Numărul celor care merg din Republica Moldova să muncească în Rusia se ridică undeva la 400-500 de mii de persoane.
Pe măsura apropierii de Uniunea Europeană, Republica Moldova va pierde imensa piaţă rusească, a avertizat, pe de altă parte, Dmitri Rogozin în timpul unui discurs la o universitate din Tiraspol.