Republica Moldova – fără vize în UE
Cetăţenii Republicii Moldova pot călători, de astăzi, fără vize în Uniunea Europeană, mai puţin în Marea Britanie şi Irlanda.
Valentin Țigău, 28.04.2014, 13:27
Liberalizarea regimului de vize în spaţiul UE pentru cetăţenii Rep. Moldova, intrată, luni, în vigoare, este marcată, la Chişinău, prin mai multe acţiuni. Cea mai spectaculoasă este intitulată „Fără vize în UE”. Un grup de peste o sută de persoane, în frunte cu premierul Iurie Leancă, se deplasează, simbolic, în capitala Greciei, ţară care deţine preşedinţia UE.
Pentru şeful Executivului, eliminarea vizelor va permite familiilor de moldoveni să se reunească mai des, iar cetăţenii vor avea ocazia să vadă cum se trăieşte în UE. “O plimbare în vestul Europei va face mai mult decât toată propaganda pro-rusă din Rep. Moldova”, declara un cetăţean moldovean citat de corepondentul Radio România la Chişinău.
Abolirea vizelor este, incontestabil, un succes al conducerii de la Chişinău, dar şi al acţiunilor politico-diplomatice ale României. Ea poate fi văzută, de asemenea, ca un semn al încrederii în acţiunea proeuropeană şi o încurajare pentru ca această acţiune să nu fie abandonată, mai ales în condiţiile în care orientarea spre UE nu este dorită de toate forţele politice din fosta republică sovietică, majoritar românofonă. Rep. Moldova este prima ţară membră a Parteneriatului Estic care obţine liberalizarea regimului vizelor.
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a salutat intrarea în vigoare a acestei măsuri şi a apreciat eforturile autorităţilor de la Chişinău, care au făcut-o posibilă. La Bucureşti, preşedintele României, Traian Băsescu, a apreciat, într-un mesaj, că liberalizarea circulaţiei în UE şi apropiata semnare a Acordului de asociere vor consolida parcursul european al Rep. Moldova.
La rândul său, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, spune că moldovenii beneficiază, acum, de un drept fundamental al UE si cere Uniunii accelerarea procesului de semnare a Acordului de Asociere între Chişinău şi Bruxelles: „Am făcut un apel către ambasadorii UE să transmită în capitalele lor importanţa accelerării procesului de asociere. Astfel, dacă va fi posibil, chiar la sfârşitul lunii mai să aiba loc semnarea Acordului de Asociere, a Acordului de liber schimb pentru Rep. Moldova, dacă nu cel târziu în luna iunie, pentru a oferi răgazul necesar Parlamentului moldovean, posibil înainte de vacanţa de vară, să poată ratifica acest acord, în orice caz înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile legislative din toamna acestui an.”
Chiar dacă ridicarea regimului de vize nu deschide moldovenilor şi piaţa muncii, ea marchează, în mod clar, o apropiere a Chişinăului de UE, într-un moment foarte complicat pentru zona geopolitică din care face parte.