Republica Moldova, 33 de ani de independenţă
România va sprijini, în continuare, Republica Moldova, în parcursul ei european, au asigurat liderii de la Bucureşti.
Ştefan Stoica, 28.08.2024, 11:44
În 1991, după eşecul forţelor conservatoare de a prelua puterea la Moscova, Parlamentul de la Chisinau s-a întrunit, la 27 august, pentru a hotărî destinul Republicii Moldova. Zeci de mii de cetăţeni întruniţi în Marea Adunare Naţională în centrul Chişinăului ceruseră Parlamentului să voteze independenţa. Iar Legislativul a votat cu majoritate absolută Declaraţia de Independenţă. România vecină, de care Republica Moldova era legată prin istorie şi limbă, a fost prima care i-a recunoscut statalitatea.
Republica Moldova a marcat, marţi, 33 de ani de independenţă într-un moment complicat, pentru ea şi pentru întregul continent european, generat de agresiunea rusă asupra Ucrainei. Preşedinta Maia Sandu, pe care infecţia cu Covid a împiedicat-o să participe fizic la manifestări, a transmis concetăţenilor un mesaj de felicitare.
‘Mereu există opţiunea să renunţăm. Deciziile pe care le luăm ne pot ţine pe loc. Am fi putut abandona. Drumul pe care îl alegem poate fi greu. Ar fi putut să ne pese mai puţin. Am fi putut să renunţăm şi să ne pierdem curajul. Fiecare decizie pe care o luăm ne ţine pe loc sau ne duce înainte. Suntem ceea ce alegem zi de zi. Alegem să ne ridicăm, oricât de greu ar fi. Alegem să muncim pentru viitorul nostru. Perseverăm pentru copiii noştri. Alegem speranţa şi viaţa. Credem în puterea neamului nostru’ – a fost mesajul transmis de Maia Sandu.
Preşedinţii statelor baltice, care, ca şi Republica Moldova, au ieşit, la începutul anilor 90, din vasalitatea faţă de Moscova şi au ales independenţa, au luat parte la ceremoniile de la Chişinău. Ei au semnat o declaraţie comună prin care îşi reafirmă sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cei trei au salutat angajamentul Republicii Moldova faţă de implementarea reformelor, consolidarea instituţiilor democratice şi creşterea economică.
Nu puteau lipsi mesajele celor mai înalţi oficiali de la Bucureşti, în condiţiile în care România rămâne principalul sponsor politic şi economic al micului stat vecin. România, a scris pe reţeaua X preşedintele Klaus Iohannis, va continua să ofere Republicii Moldova sprijin strategic pe toate planurile.
„Transmit felicitări cetăţenilor Republicii Moldova cu prilejul Zilei Independenţei! Sunteţi parte a marii familii europene, iar continuarea eforturilor actuale va transforma aderarea la Uniunea Europeană într-un obiectiv îndeplinit.”, a subliniat Iohannis.
Şi premierul Marcel Ciolacu a transmis, marţi, un mesaj de felicitare tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, la aniversarea Zilei Independenţei. România, l-a asigurat el pe omologul de la Chişinău, Dorin Recean, va fi şi în viitor, la fel ca până acum, în prima linie a eforturilor de consolidare a parcursului european, stabilităţii şi dezvoltării democratice a ţării vecine.
„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Sunt convins că, la referendumul din 20 octombrie 2024, cetăţenii Republicii Moldova vor reafirma răspicat acest adevăr”, a afirmat Marcel Ciolacu. Cetăţenii vor fi întrebaţi dacă susţin modificarea Constituției în vederea aderării Rep.Moldova la Uniunea Europeană.