Republica Moldova, 24 de ani de independenţă
La 24 de ani de la proclamarea independenţei faţă de URSS, Republica Moldova a ales calea europeană, dar trebuie să facă faţă unor provocări interne şi geostrategice.
România Internațional, 27.08.2015, 13:38
Moldova, fostă republică sovietică desprinsă de Moscova după lovitura de stat eşuată din august 1991, când conservatorii comunişti au încercat să îl înlăture de la putere pe Mihail Gorbaciov, marchează 24 de ani de independenţă. Primul parlament de la Chişinău adopta, la 27 august 1991, o declaraţie în care se spunea că Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele poporului, în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”.
Moştenitori ai teritoriului istoric românesc dintre râurile Prut şi Nistru răpit în urma pactului ruso-german Ribentropp-Molotov, moldovenii au încercat să repare greşelile trecutului, iniţiind o politică de apropiere de ţara mamă: imn de stat identic cu al României, culorile drapelului aceleaşi cu ale celui românesc. Această evoluţie care ar fi putut duce la unirea celor două state nu a convenit nostalgicilor prosovietici care, în 1991, au reuşit, după un război sprijinit de Moscova şi care a costat sute de vieţi, să rupă estul majoritar rusofon şi să proclame Republica Autonomă Transnistreană.
Negocierile pentru reglementarea conflictului, la care participă UE, SUA, Rusia, Ucraina şi OSCE nu au dus, până azi, la niciun rezultat. Au urmat ani în care Moldova a fost condusă, preponderent, de partide de stânga şi extremă stânga. Partidul Comuniştilor a fost la putere opt ani, până în 2009, când a fost înlocuit de o coaliţie de centru-dreapta – Alianţa pentru Integrare Europeană. La 24 de ani de la independenţă, statul de peste Prut se confruntă cu mari probleme economice, cu un exod masiv al populaţiei, precum şi cu o criză identitară.
Unii cetăţeni doresc, în continuare, unirea cu România, în timp ce alţii şi-ar dori mai degrabă o uniune cu Rusia. În 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi a obţinut, pentru cetăţenii săi, regim liberalizat de vize cu ţările UE. În acest moment, Chişinăul trebuie să facă faţă şi unor provocări în noul context regional, datorat apariţiei conflictului din Ucraina vecină. Aliatul său principal este România alături de care dezvoltă importante proiecte economice şi culturale.
În cadrul vizitei la Chişinău, efectuată cu prilejul Zilei Independenţei, premierul român, Victor Ponta a subliniat importanţa proiectelor în domeniul infrastructurii energetice şi feroviare şi a dat asigurări că România rămâne principalul susţinător al Republicii Moldova pe drumul său proeuropean.