Rep. Moldova, fără viză în UE
Parlamentul European a votat liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice. Decizia ar putea să intre în vigoare chiar în această vară, după aprobarea Consiliului European.
Leyla Cheamil, 28.02.2014, 11:52
Decizie istorică pentru parcursul european al Rep. Moldova! Parlamentul European a votat, cu largă majoritate, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice. Decizia era previzibilă, întrucât se ştia de la sfârşitul anului trecut că ţara a îndeplinit criteriile pentru ridicarea vizelor.
Potrivit calendarului stabilit pentru moment, cetăţenii moldoveni vor putea călători liber în Spaţiul Schengen, în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. Republica Moldova devine, astfel, prima ţară din Parteneriatul Estic ai cărei cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul UE. Decizia de joi ar putea să intre în vigoare chiar în această vară, după aprobarea Consiliului European.
Susţinătoare ferventă a ambiţiilor proeuropene ale Rep. Moldova, cu care se învecinează la est şi de care este legată prin limbă, cultură şi istorie, România a salutat votul din Parlamentul European. Preşedintele Traian Băsescu a felicitat Guvernul de la Chisinau pentru consecvenţa cu care a urmărit îndeplinirea tuturor condiţiilor legate de procesul de liberalizare a regimului de circulaţie. La rândul său, ministrul român de externe, Titus Corlăţean, consideră că liberalizarea vizelor este urmarea firească şi meritată a patru ani de eforturi serioase şi curajoase ale autorităţilor de la Chişinău. Votul din PE transmite un puternic mesaj politic de sprijin al Uniunii Europene faţă de cetăţenii Republicii Moldova, a mai subliniat oficialul român.
Este un prim pas de realizare a planului de aderare la UE, a declarat, la rândul sau, preşedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti, care a menţionat că ţara trebuie să continue reformele pentru a atinge standardele europene.
Decizia de ridicare a vizelor pentru moldoveni vine după ce Chişinăul a parafat Acordul de asociere cu UE cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013. Creat pentru şase foste republici sovietice şi anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, Parteneriatul este considerat a fi şansa unor relaţii deosebit de apropiate ale acestor ţări cu Uniunea Europeană, prin aprofundarea cooperării politice şi a integrării economice.
Marea dezamăgire de la Vilnius o constituise Ucraina, care, în urma presiunilor venite din partea Rusiei, spusese stop parcursului european, anunţând, cu puţin timp înainte de reuniune, că a suspendat pregătirea Acordului de asociere. Părea atunci ca Republica Moldova si Ucraina isi stabilisera preferinţele. Dar iată că Ucraina nu renunţă la visul european. Protestele declanşate după ce puterea a refuzat sa semneze acordul de asociere la UE au dus la căderea regimului prorus Ianukovici.