Remaniere de proporţii a Guvernului României (UPDATE)
Opt miniştri social-democraţi de la Bucureşti îşi părăsesc portofoliile, însă președintele Iohannis a refuzat două propuneri ale PSD.
Bogdan Matei, 20.11.2018, 12:40
Învestit în ianuarie, actualul Cabinet PSD-ALDE, condus de social-democrata Viorica Dăncilă, suferă, deja, în noiembrie, o remaniere de proporţii. Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, luni, schimbarea a nu mai puţin de opt miniştri. Gabriel Leş se întoarce la ministerul Apărării, de unde Mihai Fifor a declarat că pleacă pentru a coordona departamentele PSD. Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Marius Budăi, devine ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, în locul Liei Olguţa Vasilescu. Senatorul Niculae Bădălău preia Economia de la Dănuţ Andruşcă.
Fostul ministru pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, revine în Guvern la Comunicaţii, în locul lui Petru Bogdan Cojocaru. Matematicianul Daniel Breaz preia Cultura de la actorul George Ivaşcu, iar la Tineret şi Sport vine senatorul Constantin-Bogdan Matei, în locul Ioanei Bran.
Remanierea s-a împotmolit, însă, marţi, la Preşedinţie. Şeful statului, Klaus Iohannis, a anunţat că nu e de acord ca d-na Vasilescu să mergă la Transporturi, pe scaunul vacantat de Lucian Şova, şi nici ca Ilan Laufer să revină în echipa executivă ca ministru al Dezvoltării, în locul dizidentului Paul Stănescu, devenit indezirabil pentru şeful partidului, Liviu Dragnea. Critic consecvent al Executivului, preşedintele a adăugat că remanierea e ceea ce a numit o soluţie slabă” şi că soluţia corectă era înlocuirea întregului Guvern. E nevoie, a spus el, de miniştri care să facă performanţă, mai ales în perpectiva preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei rotative a Consiliului UE.
Acelaşi a fost, de altfel, şi argumentul premierului Viorica Dăncilă pentru a explica remanierea: Vrem, în anumite domenii, o impulsionare a activităţii. Sunt anumite domenii în care este loc de mai bine şi acest lucru l-am avut în vedere, atunci când am propus această remaniere guvernamentală. Preluăm preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi avem nevoie de oameni cu experienţă mai multă, cu implicare mai multă şi acesta este un al doilea motiv pentru care această remaniere a avut loc.”
Din opoziţie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, acuză, în schimb, practicile clientelare ale Puterii: Această remaniere nu aduce nimic bun în funcţionarea guvernului, nu va face altceva decât să aducă alţi incompetenţi, alţi oameni care nu au nicio legătură cu domeniul în care îşi vor desfăşura activitatea, care sunt selectaţi pe unicul criteriu al fidelităţii, al slugărniciei faţă de Dragnea.”
Presa notează că, potrivit Constituţiei, preşedintele poate refuza o singură dată o nominalizare pentru echipa executivă. Şi anticipează că războiul politic dintre Preşedinţie şi Guvern se va muta, din nou, în perioada următoare, pe terenul procedurilor avocăţeşti şi contestaţiilor în justiţie.