Relaxarea unor restricţii în Bucureşti
În condițiile scăderii incidenței infectărilor cu noul coronavirus, autoritățile au decis unele măsuri de relaxare pentru capitala României.
Corina Cristea, 25.01.2021, 12:10
Cu o incidență a infectărilor cu COVID-19 sub valoarea de trei la mia de locuitori, în ultimele zile, Bucureștiul a ieșit din zona roșie, în care se afla de câteva săptămâni, și beneficiază, de luni, de unele măsuri de relaxare. Este vorba de redeschiderea la interior a barurilor, restaurantelor, cinematografelor, teatrelor şi sălilor de jocuri de noroc. Acestea funcţionează, însă, la capacitate redusă, respectiv 30%, şi după un program limitat, până la ora 21. Nunţile şi botezurile sunt în continuare interzise, iar activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau al altor unităţi de cazare este permisă până la ora 23:00.
Aproape trei sferturi dintre județele României sunt în zona verde, cu mai puţin de 1,5 cazuri la mia de locuitori, restul se regăsesc în zona galbenă. Cu 2 excepții – județul Timiș, din vestul țării, si
Cluj, din nord-vest, unde datele centralizate în ultimele zile au indicat mai
mult de trei cazuri la mia de locuitori.
De altfel, cifrele anunțate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică au arătat o ușoară diminuare a numărului de cazuri noi de îmbolnăvire la nivelul țării, precum și a numărului de decese, comparativ cu situația de acum câteva săptămâni. Este și motivul pentru care, începând din 8 februarie, ar putea fi redeschise şcolile cu prezenţa fizică a elevilor.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a subliniat, într-o intervenţie televizată, că situaţia este în atenţia mai multor instituţii cu atribuţii în domeniul sănătăţii.
Sorin Cîmpeanu: Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează. Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă, care se va încheia cu o decizie anunţată deja pentru data de 2 februarie, cei îndreptăţiţi cu competenţe în domeniul sanitar fiind foarte atenţi la aceste evoluţii.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, face, însă, apel la prudenţă, amintind că numărul cazurilor este în creştere în foarte multe ţări europene şi riscul unui nou val al pandemiei este mare şi pentru România.
Între timp, campania de vaccinare continuă, în aproape o lună de la imunizarea primei persoane în România, pe 27 decembrie, fiind administrate circa o jumătate de million de doze, inclusiv pentru rapel. Și numărul programărilor este în creștere. România se află acum în etapa a II-a a campaniei de vaccinare, care a debutat pe 15 ianuarie și care este destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.
În ceea ce priveşte calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunţat revenirea la programul iniţial de livrări către Uniunea Europeană, deci inclusiv pentru România, începând cu 25 ianuarie, precizând şi că va creşte numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.