Relaxare după vaccinare
Autorităţile române afirmă că relaxarea graduală a restricţiilor impuse de epidemia de COVID-19 depinde de vaccinarea masivă.
Bogdan Matei, 23.04.2021, 11:55
Instituită în mai 2020, după două luni de stare de urgenţă, starea de alertă a fost prelungită, lunar, în România şi nimeni nu se hazardează să-i prevadă sfârşitul. Epidemia de COVID-19 a prilejuit o radiografie severă a disfuncţiilor vechi de decenii, n-a iertat pe nimeni şi a afectat întreaga economie şi întreaga societate românească. Şi, peste toate, sunt restricţiile impuse de încercarea de a stăvili propagarea virusului, de la măşti şi distanţare fizică la îngrădirea libertăţii de circulaţie şi de întrunire. Or, nu obosesc autorităţile să repete, revenirea la normalitate, eventual începând de la 1 iunie, nu se va putea face fără vaccinare.
Premierul Florin Cîţu afirmă că această dată este un reper important în lupta cu pandemia, care depinde de imunizarea a cel puţin o treime din populaţie. Florin Cîţu: 1 iunie nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas, un pas important. Am spus că atunci putem să facem acest lucru dacă avem aproape 35% din populaţia care trebuie să fie vaccinată. Depinde de noi. Aşa cum a depins şi până acum şi acum depinde de noi să revenim la normalitate. Ştiu că o spun de foarte multe ori, dar depinde doar de noi. O campanie de vaccinare de succes aduce şi normalitatea în România.”
Şeful Guvernului a mai spus că se va renunţa la obligaţia de a purta mască doar când vor fi vaccinate 10 milioane de persoane, adică jumătate din totalul populaţiei. Or, un studiu realizat de unul dintre cei mai importanţi operatori din sfera serviciilor medicale, Compania Medlife, estimează că rata de vaccinare până la sfârşitul anului 2021 ar fi între 27 şi 31% din total, adică numai 5 milioane de oameni. Doar între 10 şi 13% din populaţie ar mai avea intenţia fermă de a se vaccina în perioada imediat următoare şi doar o treime consideră vaccinarea ca fiind eficientă.
Lucrurile stau mai bine în oraşe, unde se estimează că aproximativ 33 -38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la sfârşitul anului. În schimb, în rural rata de vaccinare estimată până în decembrie este de circa 19-23% din total. Bărbaţii, persoanele de peste 50 de ani şi cele care au făcut forme medii sau severe ale bolii sunt mai deschise la ideea de vaccinare. De asemenea, cu cât nivelul de educaţie este mai ridicat, cu atât disponibilitatea respondenţilor de a se imuniza este mai mare.
Teama de efectele adverse generate de vaccin, pe termen lung sau imediat, neîncrederea în autorităţi şi în sistemul sanitar sunt principalele motive ale refuzului. De aceea, mai afirmă studiul realizat de Compania Medlife, e nevoie de implicarea unor poli de încredere din societate, precum Biserica, Armata sau organizaţiile civice, pentru ca spaima de vaccin să se diminueze.