Relaţiile româno-turce
Anul acesta se sărbătoresc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor dintre România şi Turcia. Joi, la Ankara, în prezenţa premierilor celor două ţări s-au semnat mai multe documente.
Corina Cristea, 20.09.2013, 12:28
Centrată pe Parteneriatul strategic semnat de Bucureşti şi Ankara în urmă cu doi ani, vizita premierului Victor Ponta în Turcia a evidenţiat poziţia comună a celor două ţări în numeroase domenii. Acestea merg de la securitatea energetică sau intensificarea schimburillor comerciale, până la politica Ankarei cu privire la Siria sau la obiectivul Turciei de a fi parte a Uniunii Europene.
Securitatea energetică reprezintă pentru Bucureşti şi Ankara una dintre mizele cele mai importante în anii următori, a subliniat primul ministru român în timpul discuţiilor pe care le-a avut cu preşedintele Abdullah Gul şi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.
Victor Ponta: Cel mai important proiect este cel al interconectării între România şi Turcia, un proiect de cablu subteran, pe sub Marea Neagră. Este un proiect mare. România are deja un surplus de energie. Turcia este o ţară care se dezvoltă economic şi are nevoie de energie. Sunt absolut convins că proiectul, din punct de vedere economic, va merge mai departe.”
Turcia – primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al V-lea în cadrul schimburilor internaţionale – rămâne în prim-planul interesului pentru Bucureşti. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări ar putea ajunge în curând la 10 miliarde de dolari, obiectiv realizabil în condiţiile unui regim de vize mai flexibil pentru oamenii de afaceri turci – a apreciat premierul Recep Tayyip Erdogan: Avem în România în jur de 7.000 de firme turceşti care îşi desfăşoară activitatea în diverse sectoare de activitate şi sunt convins că pe baza schimbului de note verbale realizat şi prin acordarea unei vize pe cinci ani pentru oamenii noştri de afaceri vom atinge şi acest obiectiv.”
Investitorii turci i-au transmis premierului Victor Ponta că sunt interesaţi de condiţiile în care şi ei pot primi ajutor de stat conform normelor UE şi i-au cerut acordarea unui astfel de ajutor, pentru dezvoltarea afacerilor în România.
Toate interesele economice ale Turciei în România sunt primite cu prietenie şi sunt tratate cu toată atenţia, a dat asigurări şeful executivului de la Bucureşti. El a reafirmat, pe de altă parte, susţinerea absolută şi necondiţionată pentru procesul de integrare a Turciei în Uniunea Europeană. Europa are nevoie de Turcia, în egală măsură în care Turcia are nevoie de Europa. Cred cu adevarat că o Europă care ar include Turcia este o Europă mai puternică, mai respectată pe plan internaţional şi în mod sigur standardele europene ne fac pe toţi să progresăm în sensul democraţiei, al dezvoltării noastre economice”, a declarat premierul Victor Ponta.