Relaţiile româno-poloneze
După Franţa şi Germania, Polonia este al treilea aliat din NATO şi partener din UE vizitat de noul preşedinte român, Klaus Iohannis.
Bogdan Matei, 13.03.2015, 12:45
Conceptul geopolitic al unui cordon sanitar” româno-polonez, menit să stăvilească expansiunea spre vest a Uniunii Sovietice a lui Stalin, a apărut încă din perioada interbelică. În primii ani 2000, după demantelarea fostului lagăr comunist şi înainte de extinderea NATO către Răsărit, strategii occidentali recunoşteau că Polonia şi România, cei mai mari, demografic şi teritorial, dintre foştii sateliţi ai Moscovei, ar fi cele mai importante achiziţii şi pentru Alianţă. Azi membre ale NATO şi Uniunii Europene, cele două ţări, vecine Ucrainei şi cu cele mai lungi frontiere din flancul estic al Europei, îşi consolidează profilul strategic.
Pentru noul preşedinte român, Klaus Iohannis, Varşovia a fost, după Paris şi Berlin, a treia destinaţie dintre capitalele statelor din UE. Discuţiile de joi dintre Iohannis şi omologul său, Bronisław Komorowski, au fost dominate de situaţia de securitate din regiune, cu accent special pe Ucraina.
Am reiterat susţinerea fermă a României pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional – a declarat preşedintele român.
Polonia contează pe sprijinul României în ceea ce priveşte întărirea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice – a afirmat, la rândul său, amfitrionul polonez, citat de trimisul Radio România la Varşovia. Komorowski a subliniat că, la summitul NATO, ce va avea loc anul viitor la Varşovia, trebuie luate decizii care să contribuie la creşterea securităţii în regiune.
Cei doi preşedinţi au convenit organizarea la Bucureşti, în toamna acestui an, a unei noi întâlniri a şefilor de stat din regiune, care să prefaţeze summitul. Statele din vest, a avertizat Komorowski, trebuie să fie pregătite şi pentru o dezvoltare negativă, determinată de nerespectarea armistiţiului dintre trupele Kievului şi secesioniştii pro-ruşi din estul Ucrainei.
Preşedinţii Iohannis şi Komorowski au semnat o declaraţie comună, pentru amplificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, definit drept extrem de necesar în contextul actual. Dincolo de temele de securitate, preşedintele Iohannis a pledat pentru amplificarea relaţiilor economice bilaterale. România, a spus el, doreşte atragerea unui număr sporit de investiţii poloneze, precum şi o prezenţă mai mare a firmelor româneşti pe piaţa din Polonia.
Foarte bine prizat în diaspora, care, în noiembrie, a şi avut un rol decisiv în alegerea lui ca preşedinte, Iohannis s-a întâlnit, tot joi, şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Polonia, pe care i-a calificat drept adevăraţi emisari ai României”. Prin ceea ce faceţi zi de zi, prin muncă, profesionalism şi devotament, contribuiţi din plin la renumele ţării noastre” – le-a spus Iohannis românilor din Polonia.