Relaţiile româno-israeliene
Consolidarea dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării sectoriale şi strategice dintre România şi Israel sunt principalele obiective ale şedinţei comune de guvern, care va avea loc marţi, la Ierusalim.
Valentin Țigău, 23.06.2014, 12:16
Şedinţa guvernelor român şi israelian va fi condusă de premierii Victor Ponta şi Benjamin Netanyahu. Agenda reuniunii cuprinde, în principal, evaluarea stadiului proiectelor de cooperare bilaterală şi propuneri concrete de intensificare a acesteia, în plan sectorial. Cu acest prilej, vor fi semnate o Declaraţie politică, la nivel de guverne, precum şi o serie de documente în domeniile afacerilor externe, cercetării şi dezvoltării tehnologice, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, muncii şi afacerilor sociale, dezvoltării regionale, protecţiei mediului, sănătăţii.
Înaintea plenului executivelor, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean a avut, duminică, o întrevedere cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman, ocazie cu care a fost semnat programul guvernamental comun de colaborare culturală, educaţională şi ştiinţifică. Cei doi miniştri au evocat, cu acest prilej, stadiul excelent al dialogului politico-diplomatic bilateral, reconfirmând legătura specială creată în cei 66 de ani de relaţii bilaterale neîntrerupte şi hotărârea de a înainta către o dimensiune strategică a cooperării.
Cei doi premieri au analizat si evoluţiile recente din vecinătatea estică a Uniunii Europene, cu referire la Ucraina şi la traseul european al Republicii Moldova, precum şi la relaţia dintre Uniunea Europeana şi Israel. Potrivit Ministerului Roman de Externe, în 2013, valoarea schimburilor comerciale ale României cu Israel a fost de 491,8 milioane de dolari. Este cel mai ridicat nivel al schimburilor comerciale şi al exportului pe această relaţie. În primele 4 luni din 2014, schimburile au atins 162 milioane de dolari, cu 24% mai mult decât în perioada similară din 2013, iar exportul – 116 milioane dolari, cu o creştere de 39%.
Titus Corlăţean, a avut o întrevedere şi cu preşedintele Partidului Muncii şi lider al opoziţiei din Knesset, Isaac Herzog. Într-o declaraţie pentru Radio România, şeful diplomaţiei de la Bucureşti apreciază că reuniunea celor două guverne confirmă o relaţie privilegiată a României cu statul Israel – un partener strategic al României în Orientul Mijlociu. El s-a referit şi la legăturile bilaterale speciale, create de comunitatea evreiască originară din România, comunitate care, spune Corlăţean, contează foarte mult, în continuare, pentru România. Potrivit statisticilor oficiale, în Israel, trăiesc 86.200 de cetăţeni născuţi în România şi peste 125 de mii de descendenţi ai acestora.