Relaţiile româno-germane, examinate la Bucureşti
Aflat, pentru o zi, în România, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier a avut o agendă bogată.
Florentin Căpitănescu, 10.03.2015, 13:51
După ce, în noiembrie anul trecut, etnicul german Klaus Iohannis, apreciatul edil al orasului transilvănean Sibiu, a câştigat alegerile prezidenţiale, nu puţini au fost cei care au spus că relaţia Bucureşti-Berlin, una corectă, normală, de parteneri în UE, dar lipsită de afinităţi deosebite, va urca la un alt nivel. Ideea a fost reluată cu ocazia vizitei pe care preşedintele Iohannis a făcut-o la Berlin, în februarie, şi întărită de cea pe care şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a făcut-o, luni, la Bucureşti. În discuţiile pe care le-a avut cu amfitrionii săi – şeful statului, premierul Victor Ponta şi omologul Bogdan Aurescu – , Steinmeier a abordat dosare delicate.
Pe tema aderării la Spaţiul Schengen, poate cel mai mare eşec în politica externă a României după aderarea la UE, în 2007, diplomatul german a explicat că nu există nicio legătură cu deficienţele de securitate din regiune, pe fondul conflictului din Ucraina vecină. El a apreciat, pe de altă parte, eforturile pe care autorităţile de la Bucureşti le-au facut pentru respectarea criteriilor de aderare şi a remarcat progresele asociate reformei justiţiei. Poziţia României, care susţine că respectă, integral, criteriile tehnice ale aderării, a fost reluată de ministrul de externe.
Bogdan Aurescu: ”Avem foarte multe realizări din punctul de vedere al întăririi Spaţiului European împotriva migraţiei ilegale, împotriva altor tipuri de ameninţări. Aderarea la Spaţiul Schengen nu va face decât să ne crească eficienţa în acest tip de activitate şi evident că putem să dovedim aceste afirmaţii cu argumente concrete.”
Dimensiunea economică a relaţiei bilaterale s-a regăsit, de asemenea, pe agenda discuţiilor, în condiţiile în care – a amintit premierul Ponta – Germania este cel mai important partener comercial al României. Steinmeier a apreciat că, deşi au fost făcuţi paşi importanţi, apreciaţi pe masură de investitorii germani, încă există nevoia unei mai mari transparenţe în reglementarea mediului de afaceri din România, care, în genere, în special din cauza legislaţiei imperfecte şi a numeroaselor taxe, este considerat unul neprietenos.
La finalul vizitei, Steinmeier şi preşedintele Iohannis au participat, la Sibiu, la evenimentul prin care a fost aniversată împlinirea a 25 de ani de la crearea Forumului Democrat al Germanilor din România. Cu această ocazie, ministrul german de externe a primit titlul de cetăţean de onoare al Sibiului, fostă capitală culturală europeană.