Relaţiile româno-franceze
La numai două săptămâni după vizita la Paris a preşedintelui Klaus Iohannis, şeful diplomaţiei române s-a aflat, şi el, luni, în capitala franceză.
Roxana Vasile, 24.02.2015, 13:31
Întâlnirile cu omologul Laurent Fabius şi cu noul secretar general al Francofoniei, dna Michaelle Jean, precum şi o conferinţă-dezbatere pe teme de securitate organizată la Ambasada României au jalonat programul vizitei la Paris a ministrului de externe Bogdan Aurescu. Într-un interviu pentru reputata publicaţie Libération, acesta afirma că, pentru România, este crucial ca Ucraina, vecina ei de la nord, să rămână stabilă. Tema a figurat în prim-planul vizitei sale la Paris. Bogdan Aurescu:
Este clar că momentul care a declanşat schimbarea echilibrului strategic în Marea Neagră a fost ocuparea ilegală a Crimeii, începând cu martie anul trecut. Această situaţie a fost agravată de declanşarea ostilităţilor în estul Ucrainei. Din punct de vedere al interesului de securitate a României, este foarte important ca Ucraina – de care ne desparte o frontieră de 640 de kilometri, care este cel mai important vecin al nostru din punct de vedere al dimensiunii şi are o comunitate de aproape jumătate de milion de români – să fie un stat stabil, predictibil, democratic, care să-şi conserve unitatea şi integritatea teritorială, în aşa fel încât vecinătatea României să fie una predictibilă, stabilă şi prosperă.”
Or, dacă acordurile de la Minsk nu se vor aplica, instabilitatea din estul Ucrainei ar putea contamina şi alte regiuni ale ţării, inclusiv apropiate de România – a spus, pentru Libération, Bogdan Aurescu. În acest context, în viziunea Bucureştiului, o întărire a flancului de Răsărit al Alianţei Nord-Atlantice ar fi binevenită. La fel, pe de altă parte, şi consolidarea spaţiului Schengen prin admiterea în zona de liberă circulaţie a României, care este un furnizor de securitate în regiune şi în Uniunea Europeană.
În plan bilateral, România şi Franţa, care au profunde afinităţi culturale, istorice şi de limbă, sunt legate printr-un Parteneriat Strategic semnat încă de la începutul lui 2008. Pentru impulsionarea lui, miniştrii de externe Bogdan Aurescu şi Laurent Fabius au convenit să dinamizeze calendarul întâlnirilor politice, diplomatul de la Paris acceptând, de altfel, invitaţia de a face o vizită la Bucureşti, în contextul celebrării, anul acesta, a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-franceze.
S-a vorbit şi despre diversificarea domeniilor şi proiectelor economice comune, în contextul în care Franţa este al treilea partener comercial al României, cu un volum anual al schimburilor comerciale de aproape 7 miliarde de euro în 2014 şi cu investiţii de circa 7 miliarde de euro. Nu în ultimul rând, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul României, unde funcţionează Biroul regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, să continue consolidarea şi afirmarea valorilor francofone.