Relaţiile româno-americane
Cunoscută drept Ziua Independenţei, 4 iulie este o sărbătoare federală în SUA, care celebrează adoptarea Declaraţiei de Independenţă din 1776 faţă de Regatul Marii Britanii.
Mihai Pelin, 04.07.2013, 11:53
„România şi Statele Unite au relaţii excelente, pentru că împărtăşesc valori obiective şi aspiraţii comune”. Afimaţia aparţine însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, şi a fost făcută la recepţia dedicată Zilei Naţionale a Americii, 4 iulie. În discursul rostit cu această ocazie, el a mulţumit României pentru contribuţia sa militară în Afganistan, Irak şi Kosovo.
Diplomatul a subliniat, totodată, că stabilitatea unei democraţii se măsoară în stabilitatea şi independenţa instituţiilor sale şi în gradul de angajament faţă de statul de drept. El a precizat că de la criza politică din România, din 2012, în anul care a trecut, principala preocupare a părţii americane a fost protejarea instituţiilor democratice ale României şi susţinerea statului de drept. Multe companii americane au investit în România, creând mii de locuri de muncă, a mai spus Duane Butcher, iar o parte dintre ele pot contribui la independenţa energetică a României.
La rândul său, premierul Victor Ponta, prezent la eveniment, a menţionat companiile energetice americane, despre care a spus că pot ajuta România să-şi folosească potenţialul încă nedescoperit până acum. Şeful guvernului de la Bucureşti s-a referit şi la actuala situaţie politică din România. Ţara este stabilă şi poate dovedi că este un partener predictibil al Statelor Unite, a punctat el.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte problema vizelor, oficialul american a precizat că va mai dura până când românii vor putea călători fără ele în SUA, cel mai probabil peste „câţiva ani”. Deşi Casa Albă susţine simplificarea regulilor de intrare în programul Visa Waver, procedurile durează, pentru că e nevoie de consens în Senatul american, a explicat Duane Butcher. Rata de refuz a solicitărilor de viză din România a scăzut constant în ultimii ani, până la 17% în 2012, iar criteriul privind procentul de 3% care trebuie atins în baza legislaţiei actuale ar putea fi modificat prin adoptarea unor modificări susţinute de Administraţia de la Washington.
În urmă cu două săptămâni, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, declara că includerea ţării noastre de către SUA în programul Visa Waiver este o chestiune politică pentru Bucureşti, iar faptul că românii încă stau la uşă pentru viză de intrare pe teritoriul SUA nu este un tratament corect faţă de o ţară partener strategic. El a amintit angajamentul preşedintelui Barack Obama, în declaraţia din 2011 privind parteneriatul strategic cu România, care vizează sprijinul administraţiei americane pentru eliminarea vizelor pentru români. Acesta trebuie „să fie onorat de partea americană, a reamintit, recent, şeful diplomaţiei române.