Relaţiile România – Rusia, în limita sancţiunilor UE
Independent de culoarea ideologică a guvernelor de la Bucureşti, politica externă românească rămâne fidelă valorilor occidentale şi apartenenţei la UE şi NATO.
Bogdan Matei, 20.02.2017, 13:20
Sondajele de opinie pe teme de politică externă relevă că, dintre toţi marii actori internaţionali, Rusia suscită cea mai multă mefienţă printre români. Din perspectivă istorică, explicaţia sunt cele 12 invazii militare ruseşti în ultimele trei secole, anexarea, în 1940, de către Uniunea Sovietică, a teritoriilor româneşti răsăritene şi instalarea, după al doilea război mondial, la adăpostul tancurilor lui Stalin, a unui regim comunist-marionetă la Bucureşti. Azi, România e vecină cu republicile ex-sovietice Moldova şi Ucraina, amândouă devastate de secesionismul pro-moscovit, şi e avanpost răsăritean al NATO şi UE.
Fidel valorilor promovate de aceste organizaţii, Bucureştiul n-a ezitat să pledeze atât pentru consolidarea prezenţei militare aliate în Europa de Est, cât şi pentru menţinerea sacţiunilor economice instituite de europeni contra Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Revenit, după doi ani, la şefia diplomaţiei române, în noul Executiv PSD-ALDE, Teodor Meleşcanu a declarat, pentru Radio România, că relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova rămân în limita sancţiunilor decise de UE.
Precizarea survine după ce ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, anunţase, pentru media ruse, că vor fi semnate trei programe de cooperare bilaterală, că, în primăvară, va fi organizat un forum de afaceri româno-rus la Moscova şi că, în general, anticipează o colaborare mai bună între ruşi şi noul guvern de stânga din România.
Teodor Meleşcanu: Da, bineînţeles, numai că în limita sancţiunilor pe care le are UE, la care suntem şi noi parte în mod evident că nu ne afectează cu nimic relaţiile culturale, ba dimpotrivă, ar trebui să le folosim foarte bine, iar despre dialogul nostru cu Rusia, el va fi un dialog pragmatic, într-adevăr şi constructiv, din punctul nostru de vedere, cu respectarea foarte clară a limitelor pe care le impune prezenţa noastră în cadrul NATO şi a UE.
Meleşcanu a făcut aceste declaraţii după ce a participat, la München, la celebra conferinţă anuală pe teme de securitate, ce reuneşte zeci de miniştri ai apărării şi de externe şi sute de parlamentari, experţi, analişti şi jurnalişti din întreaga lume. La Munchen, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a profeţit un viitor post-occidental. Pentru Teodor Meleşcanu, acest discurs: În mod evident se înscrie în linia de politică externă a Federaţiei Ruse şi dânsul nu a făcut decât să o transpună într-un discurs care să ştiţi că a fost urmârit cu atenţie, dar impactul nu a fost deosebit deloc. Presa germană remarcă, la rându-i, că, la Munchen, ministrul Meleşcanu a reiterat ferm poziţia pro-europeană şi pro-NATO a României.