Relaţiile Bucureşti – Chişinău
Premierii României şi Republicii Moldova au marcat, simbolic, la unul din punctele de frontieră de pe Prut, renunţarea la regimul de vize la călătoriile în UE pentru cetăţenii fostului stat sovietic, majoritar românofon.
Ştefan Stoica, 30.04.2014, 12:12
Evenimentele din Ucraina vecină Republicii Moldova validează, o dată în plus, hotărârea autorităţilor pro-occidentale de la Chişinău de a nu se abate de la traseul care duce spre Uniunea Europeană. Iar consecvenţa le-a fost răsplătită. La mai puţin de jumătate de an de la semnarea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu Uniunea, cetăţenilor Republicii Moldova le-a fost ridicat regimul de vize pentru călătoriile în statele UE. Din 28 aprilie, deţinătorii de paşapoarte biometrice pot trece graniţa cu România, care este şi graniţa cu Uniunea Europeană, fără a avea nevoie de vize.
Momentul a fost marcat, simbolic, de premierii român şi moldovean, Victor Ponta şi Iurie Leancă, în localitatea Sculeni, punct de trecere a frontierei. România – a dat asigurări Victor Ponta – va continua să sprijine procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, obiectiv pe care Chişinăul îl vrea atins în 2019, când Bucureştiul va deţine, în premieră, preşedinţia forului comunitar.
Dincolo de acest sprijin necondiţionat, responsabilii de la Bucureşti şi cei de la Chişinău trebuie să identifice căile de cooperare în domeniul securităţii. Deteriorarea situaţiei din Ucraina şi a climatului de securitate din regiune o impune, crede premierul Ponta: “În acest moment, Moldova regiunea se confruntă cu o foarte mare criză de securitate, produsă de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de agresiunea din Crimeea. Voi cere ca la prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să discutăm cu toate instituţiile din România o evaluare exactă a situaţiei, posibilităţile noastre de colaborare şi cooperare”.
De partea sa, premierul Iurie Leancă a mulţumit României pentru susţinrea constantă acordată Moldovei în procesul de integrare. El a evocat, totodată, importanţa ducerii la capăt a proiectelor comune în domeniile infrastructurii şi energiei. Iurie Leancă: Fie că ne referim la proiecte de interconexiune pe gaze şi energie electrică, fie că ne referim la construcţia a două poduri, fie că este vorba de proiecte comune în care am putea folosi infrastructura existentă deja pe malul drept al Prutului şi pe staţia de epurare de la Iaşi pentru a alimenta cu apă potabilă de calitate localităţi din zona Unghenilor, sunt proiecte extrem de importante, proiecte care vor aduce beneficii multiple”.
Premierul Iurie Leancă a mai anunţat că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi dat în exploatare pe 27 august. Amintim că acesta va reduce dependenţa Republicii Moldova de importurile de gaz din Rusia.