Relaţii şi contracte româno-chineze
Prezent la Bucureşti pentru a participa la Forumul Economic China-Europa-Centrala si de Est, premierul chinez Li Keqiang a analizat cu omologul său român, Victor Ponta, domeniile de colaborare între cele două ţări.
Corina Cristea, 26.11.2013, 12:28
Prima vizită în România a unui premier al Chinei după 19 ani a fost marcată de semnarea unei declaraţii comune privind aprofundarea cooperării bilaterale, prin care se garantează colaborarea indiferent de eventuale schimbări internaţionale şi interne. China este pentru România un partener privilegiat, între cele două ţări existând o relaţie excelentă în plan politic şi economic de peste şase decenii – a subliniat premierul Victor Ponta – o relaţie pe care Bucureştiul o doreşte şi pe viitor la fel de apropiată.
Dincolo de dimensiunea politică, premierul român consideră că cele două ţări dispun de un potenţial important ce trebuie dezvoltat prin proiecte concrete. Victor Ponta, după discuţiile cu omologul său Li Keqiang: Dincolo de relaţiile politice, care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relaţiile economice. M-am bucurat foarte mult să văd că în primele nouă luni ale anului 2013 exporturile României către China au crescut cu aproape 30%, însă consider că prezenţa la Bucureşti a primului ministru Li Keqiang şi a celorlalţi miniştri va impulsiona pozitiv aceste relaţii economice şi proiectele concrete.”
Cei doi şefi de guvern au analizat domeniile în care companiile chineze ar putea investi în România. Li Keqiang: Dvs ştiţi: „fabricat în China” sunt cuvinte cunoscute în întreaga lume şi în procesul de dezvoltare a sa China are o modernizare şi upgradare a economiei şi echipamentelor. Fabricarea acestora are o pondere din ce în ce mai importantă pe piaţa globală şi am discutat în mod special cu primul ministru Ponta despre cooperarea în domeniile de echipamente chinezeşti, în domeniul de construire a infrastructurii româneşti şi în alte domenii specifice.” Discuţiile s-au materializat în numeroase acorduri.
Premierul Victor Ponta adăuga: Am semnat acorduri care acoperă, practic, atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene. De asemenea, există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastructurii, în domeniul produselor agroalimentare şi în domeniul IT-ului. Am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar, pentru a avea şi în România o porţiune de cale ferată rapidă pe baza tehnologiei din China.” Catalogând România drept un „fanion de colaborare” între Beijing şi Europa Centrală şi de Est, premierul Chinei a încurajat firmele chineze să investească aici şi, totodată, prin România să activeze şi pe alte pieţe.