Relaţii consolidate România – SUA
Preşedintele român Klaus Iohannis a făcut o vizită în SUA, prima a unui şef de stat est –european la Washington de la preluarea mandatului noului lider de la Casa Albă.
România Internațional, 12.06.2017, 12:57
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a încheiat o vizită de lucru de cinci zile în SUA, care a culminat, vineri, cu întalnirea pe care a avut-o cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump. Principalele teme de discuţie au fost Parteneriatul strategic româno-american, de la a cărui semnare se împlinesc 2 decenii, lupta împotriva corupţiei, a terorismului sau bugetul alocat Apărării. Cei doi şefi de stat au subliniat că acest Parteneriat trebuie să devină mai puternic şi să definească relaţiile bilaterale, deoarece este foarte important pentru ambele naţiuni. Potrivit liderului de la Bucureşti, Parteneriatul cu SUA a contribuit la ceea ce România este astăzi: o democraţie solidă, cu un sistem economic sustenabil, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan şi în Irak.
Iohannis a subliniat că relaţiile româno-americane şi legăturile transatlantice sunt vitale. „România este membră a Uniunii Europene şi cred că este în interesul ei şi al dumneavoastră să fie un partener puternic pentru SUA”, i-a spus Klaus Iohannis liderului american, adăugând că împreună cele două ţări vor face această legătură transatlantică mai puternică, mai bună. NATO şi UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci trebuie să lucreze împreună de aşa natură încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternic, să facă Europa mai puternică, să facă SUA mai puternice, a mai spus şeful statului român. Iohannis a subliniat că România se bazează pe SUA în ceea ce priveşte Flancul estic, pentru că nu poate sta acolo singură fără Statele Unite.
El a arătat, pe de altă parte, că, parteneriatul româno-american are oportunităţi imense nu doar în chestiuni de siguranţă, dar şi de natură comercială, economică. La rândul său, preşedintele Trump a salutat relaţiile cu România şi a afirmat ca Parteneriatul Strategic acoperă mai multe dimensiuni – culturale, economice şi militare. Liderul de la Casa Albă a mulţumit românilor pentru sprijinul în combaterea terorismului. România, a spus preşedintele SUA, este un membru important al coaliţiei în lupta împotriva ISIS, este cel de al patrulea mare contribuabil cu trupe de luptă în Afganistan.
Mulţi dintre militarii români au plătit cu viaţa şi America onorează sacrificiul lor, a declarat Donald Trump. Acesta a apreciat, de asemenea, alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare si şi-a exprimat speranţa că şi alte naţiuni membre NATO vor urma exemplul Bucureştiului. Preşedintele american a afirmat explicit angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, prin care toate statele Alianţei sunt solidare cu oricare membru atacat.Liderul de la Casa Albă, care l-a numit pe preşedintele român „un prieten bun al SUA”, a lăudat, pe de altă parte, implicarea omologului său de la Bucureşti în lupta anticorupţie şi pentru apărarea statului de drept. Concluzia întâlnirii între cei doi şefi de stat a fost trasă de Trump într-un mesaj pe Facebook: „A fost o mare onoare să-l primesc la Casa Albă pe preşedintele Klaus Iohannis. Viitorul României şi al relaţiei României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucit”.