Relansarea programului Casa Verde
Programul Casa Verde este reluat prin Casa Verde Plus şi Casa Verde Clasic, a anunţat Ministerul Mediului de la Bucureşti. Beneficiarii sunt persoane fizice, asociaţii de locatari, instituţii publice, şcoli, spitale.
Leyla Cheamil, 26.07.2016, 12:36
Aşa-numitul program Casa Verde, anunţat de Ministerul român al Mediului, Apelor şi Pădurilor, este reluat după o pauză de cinci ani. Scopul acestui program îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea poluării generate de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră. De asemenea, se doreşte stimularea utilizării sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.
Programul Casa Verde relansat într-un nou concept este revigorat, anul acesta, prin Casa Verde Plus şi Casa Verde Clasic, prin lansarea unei linii de finanţare de 150 de milioande de lei. Potrivit autorităţilor, pot beneficia de aceste fonduri persoane fizice, asociaţii de locatari, dar şi instituţii publice, spitale, şcoli sau universităţi. Se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanţare.
Prin programul Casa Verde Clasic sunt finanţate investiţii care utilizează materiale pentru izolaţie cum ar fi cânepa, lâna sau piatra bazaltică. Pentru programul Casa Verde Plus vor fi alocaţi 45 de milioane de lei(10 milioane de euro), din care vor fi finanţate materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi şi sisteme de eficientizare a consumului de resurse sau de iluminat ecologice. In plus, aproximativ 44 de milioane de lei vor ajunge la cei care au încheiat contracte din 2011 în baza vechiului program Casa Verde, astfel încât beneficiarii să-şi poată finaliza lucrările.
Un program Casa Verde care a existat si în anul 2011 finanţa instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoanele fizice şi juridice.
Pe lângă reducerea poluării, proiectul are şi alte avantaje. Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a menţionat reducerea facturilor la energie şi stimularea afacerilor in sectorul materialelor de construcţie ecologice. “Toată această piaţă este încă într-o fază de pionierat şi aş vrea ca, prin măsurile pe care le luăm, să stimulăm şi creşterea business-urilor în această zonă. Impulsionarea consumului de materiale de construcţii ecologice va crea o piaţă competitivă în acest sector şi sper că va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de muncă”, spunea, cu ceva timp în urmă, Cristiana Paşca Palmer.