Reîncepe şcoala
Elevii au revenit, din 9 ianuarie, la cursuri. Conducerile şcolilor au primit recomandări privitoare la prevenirea răspândirii virusului gripal.
Roxana Vasile, 09.01.2023, 12:20
S-a încheiat vacanța de iarnă, așa că, de luni, copiii din România s-au reîntors în școli și grădinițe. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, pentru prima dată, structura acestui an şcolar include cinci module de învăţare şi tot atâtea vacanţe. Următoarea, de o săptămână, a fost lăsată la latitudinea inspectoratelor şcolare din țară, care o vor putea planifica în intervalul 6 – 26 februarie.
Dincolo de aspectele organizatorice strict școlare, preocupantă este, însă, în prezent, și situația epidemiologică specifică acestei perioade a anului. Săptămâna trecută, ministerul Sănătății a emis o alertă de epidemie de gripă sezonieră și, împreună cu ministerul Educației, a elaborat o serie de recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor și cadrelor didactice.
Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar trebuie să disemineze către părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor informaţii cu privire la recunoaşterea simptomelor gripei sau ale altor infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate. Părinţii sunt rugați să nu trimită copiii la şcoală, dacă prezintă simptome de boală și să ceară ajutor medicului pediatru sau de familie. Un triaj zilnic se va face, de asemenea, în colectivităţile şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb. În şcolile în care nu există personal medical, acesta va fi unul doar observaţional, iar acolo unde există personal medical, triajul se poate realiza cu ajutorul lui. Trebuie, totodată, asigurate materialele necesare pentru dezinfecţia mâinilor şi suprafeţelor, aerisirea periodică a încăperilor, precum şi instruirea elevilor cu privire la comportamentul în caz de tuse şi strănut. Nu în ultimul rând, se recomandă folosirea măştilor de protecţie sanitară, atât de către personal, cât şi de către copii.
Ministerul Educaţiei le-a cerut inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale şi să pună accent pe prevenţie. Nu este încurajată în niciun caz neparticiparea la cursuri – a declarat ministrul Ligia Deca. După doi ani de pandemie, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri – a completat oficialul. Prilej pentru a ne aminti că, în România, experiența cursurilor suspendante sau organizate exclusiv ori parțial on-line nu a fost una reușită. Dimpotrivă! De aceea, acum, că numărul gripelor sezoniere și al altor viroze este mai mare, este de dorit ca toți copiii să aibă acces la educaţie şi, în cazul în care manifestă simptome respiratorii, să aibă o perioadă cât mai scurtă, care să fie ulterior recuperată, de izolare la domiciliu.