Reglementări medicale
Autorităţile române au în vedere mai multe măsuri pentru a face sistemul de sănătate mai eficient. Între acestea se numără şi o nouă listă de medicamente compensate.
Corina Cristea, 18.02.2014, 12:27
O serie de proiecte lansate la finalul anului 2013 ar urma să schimbe sistemul sanitar românesc, 2014 fiind gândit de ministerul de resort ca an al reformei în Sănătate. Măsurile avute în vedere urmăresc să facă ordine în sistem, iar între acestea se numără instituirea unui pachet de bază de servicii medicale şi a unui pachet minimal, prevăzute să intre în curând în vigoare.
Pachetul de bază de servicii medicale se va acorda persoanelor asigurate, în timp ce pachetul minimal doar persoanelor neasigurate – în acesta din urmă fiind cuprinse servicii medicale de urgenţă, de supraveghere şi depistare a anumitor boli, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuzei, consultaţii de planificare familială, servicii de prevenţie şi activităţi de suport. Noul sistem se va aplica în condiţiile în care statisticile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate arată că, în România, dintr-un total de 20 de milioane de cetăţeni, doar 2 milioane nu sunt asigurate.
Chiar şi pentru cei asiguraţi se va limita numărul vizitelor la medic. În plus, aceştia vor trebui să plătească pentru servicii care în prezent sunt gratuite, cum este cazul cezarienei la cerere, sau vor fi înscrişi pe liste de aşteptare pentru tratarea unor afecţiuni care nu sunt considerate o urgenţă. În schimb, vor putea avea parte în mod gratuit de o serie de intervenţii stomatologice. 2014 este şi anul în care, după şase ani, se actualizează lista medicamentelor compensate şi gratuite.
Ministerul Sănătăţii a lansat spre dezbatere publică până spre sfârşitul lunii martie noua listă de medicamente compensate, care cuprinde în total 1.320 de denumiri comune internaţionale – substanţe active, dintre care 140 sunt molecule noi sau la care recomandarea terapeutică a fost extinsă pentru alte suferinţe. Pentru programele naţionale sunt prevăzute peste 300 de substanţe active, dintre care circa o treime pentru oncologie. Tratarea diabetului, afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor psihice, hepatitelor cronice şi a bolilor rare sunt, de asemenea, între cele vizate.
Tot în 2014, românii ar urma să intre în posesia cardului de sănătate, pentru ca mai apoi, cel mai târziu din ianuarie 2015, serviciile medicale să fie decontate de instituţia pe care o reprezintă numai în baza acestui document. Şi o nouă lege a malpraxisului va aduce modificări importante, în sensul simplificării lucrurilor. În prezent, pentru a afla dacă a fost sau nu culpă medicală, o persoană trebuie să aştepte câţiva ani, termenul urmând să se reducă la şase luni odată cu intrarea în vigoare a noii legi.