Reglementarea proprietăţii asupra terenurilor
De la 1 ianuarie 2014, piaţa funciară internă se va deschide pentru străini. Un proiect de lege aprobat de Guvern permite cetăţenilor UE să achiziţioneze terenuri agricole în România.
Bogdan Matei, 21.11.2013, 12:40
Multă vreme, românii s-au autoflatat cu evaluarea propriilor specialişti din domeniu potrivit căreia, după Franţa, România are cel mai generos potenţial agricol dintre toate ţările europene. Unul care, însă, de aproape 25 de ani, nu mai înseamnă aproape nimic, fiindcă e insuficient valorificat.
Prăbuşirea dictaturii comuniste, în 1989, a antrenat desfiinţarea cooperativelor agricole de producţie şi falimentul intreprinderilor agricole de stat. Terenurile au fost returnate foştilor proprietari, dar pentru mulţi dintre aceştia au devenit mai degrabă o povară decât un atu.
În anii 50, ţăranii români au intrat cu miile în închisorile comuniste, fiindcă au refuzat să-şi cedeze pâmântul către CAP-uri, şi în zeci de sate au izbucnit revolte, reprimate brutal de trupele regimului de inspiraţie sovietică.
Începând cu anii 90, în satele de acum îmbătrânite şi depopulate, pământul a fost lăsat de izbelişte, iar pomenitul potenţial agricol a avut un aport minor la PIB-ul României. De la pătlăgele roşii la carnea de vită, mâncarea românilor vine mai ales din import. Iar în anii din urmă, criza economică a paralizat piaţa imobiliară, aşa că terenurile disponibile nu şi-au mai găsit cumpărători. Oricât de frustrant ar fi pentru reflexele patrotice ale românilor, o injecţie de capital, tehnologie şi know-how agricol din străinătate ar fi şansă de înviorare a agriculturii interne.
Miercuri, Guvernul a aprobat legea care le permite cetăţenilor străini din Uniunea Europeană să cumpere pământ în România în nume propriu, fără să mai fie obligaţi, ca până acum, să înfiinţeze o firmă. Au, însă, în continuare prioritate în achiziţia terenurilor agricole cetăţenii români. Dacă actul normativ va fi aprobat şi de Parlament, de anul viitor piaţa funciară va fi liberalizată.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că măsura urmăreşte comasarea terenurilor, constituirea exploataţiilor viabile economic şi asigurarea siguranţei alimentare: Am simţit nevoia să venim cu un astfel de proiect de lege nu pentru a pune restricţii, dar pentru a crea, pentru a pune anumite condiţii cu privire la vânzarea terenurilor agricole, conştientizând faptul că valoarea acestora este extrem de importantă pentru viitorul României, pentru viitorul agriculturii româneşti.”
Potrivit legii, în momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin, vânzătorul va fi obligat să meargă la primărie cu o cerere, prin care solicită notificarea celor care au prioritate şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Dacă în termen de 30 de zile nu va cumpăra nimeni, terenul va putea fi vândut cetăţeanului străin.