Reglementare privind băuturile energizante
În România, vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
Corina Cristea, 21.02.2024, 11:33
Cu 238 de voturi “pentru”, unul ”împotrivă” şi 12 abţineri, proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat decizional, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor de la București. Este o inițiativă care a stat la Senat mai mult decât ne-am fi dorit, spune social-democratul Alfred Simonis, preşedintele interimar al camerei inferioare, potrivit căruia, “există în acest moment indicii serioase, studii, dar şi discuţii pe care le-am avut cu asociaţiile de părinţi, de profesori, ONG-uri îngrijorate de acest fenomen, din care rezultă că există foarte multe astfel de sucuri energizante care sunt consumate de copii în şcoli sau în afara şcolilor „cu litri”, ceea ce nu este benefic pentru sănătatea lor”.
Alfred Simonis, inițiatorul proiectului “N-a fost uşor să ducem la capăt această bătălie cu o industrie extrem de profitabilă şi extrem de bogată. Mă angajez ca săptămâna viitoare să adoptăm şi legea prin care interzicem ţigările electronice de a fi comercializate către minori şi vă asigur că în perioada următoare, în cel mai scurt timp, vom interzice şi păcănelele în marile oraşe, dar şi în micile oraşe şi localităţi.”
Proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate. Folosirea acestor produse a dus chiar şi la decese în rândul minorilor, subliniază deputata USR Diana Stoica “INSP ne prezintă numeroase studii. O să vă citesc câteva efecte adverse, precum problemele de somn, stările de anxietate, creşterea tensiunii arteriale, favorizarea diabetului, moarte subită.”
Efectele pe termen scurt şi pe termen lung ale băuturilor energizante sunt absolut deteriorante pentru ceea ce noi numim dezvoltarea armonică şi dezvoltarea funcţională, a explicat la Radio România și prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” “Un organism reacţionează imediat la introducerea unei substanţe din exterior şi îşi formează sau îşi dezvoltă o formă de metabolism care impietează ulterior dezvoltarea normală a organismului. Aceste băuturi energizante despre care discutăm astăzi nu fac decât să agreseze funcţionalitatea normală a organismului.”
Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă prevederile de până la 30.000 de lei (circa 6000 de euro), în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării temporare a activităţii localului public.