Regizorul Cristian Mungiu, laureat la Cannes
Un regizor consacrat, Cristian Mungiu, şi un debutant promiţător, Bogdan Mirică, se întorc cu premii de la ediţia cu numărul 69 a Festivalului de la Cannes
Ştefan Stoica, 23.05.2016, 13:24
Cristian Mungiu este, deja, un nume mare în cinematografie, cel mai premiat dintre regizorii unei generaţii care, în ultimul deceniu, a ridicat la excepţional calitatea filmului românesc. Duminică, Mungiu a primit premiul pentru regie la Cannes, graţie peliculei “Bacalaureat”, împreună cu francezul Olivier Assayas, recompensat pentru „Personal Shopper”.
Cristian Mungiu a fost laureat Palme d’Or în 2007, pentru drama „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, iar în 2012 i-a fost acordat premiul pentru scenariul peliculei După dealuri”. În noul său film, Mungiu explorează cu acuitate compromisurile şi corupţia din societatea românească, nota AFP. „Întotdeauna este greu să iei o decizie corectă”, a afirmat regizorul salutând decizia juriului.
Celălalt laureat al premiului pentru regie, francezul Olivier Assayas, îi aducea un elogiu românului, declarând că este cel mai frumos premiu, pe care îl împarte cu un cineast pe care îl admiră. “Bacalaureat” prezintă povestea lui Romeo, medic într-un mic sat din Transilvania şi un tată gata să facă orice pentru ca fiica lui să poată intra la o universitate britanică. Este aproape de realizarea proiectului, Eliza trebuind doar să ia la bacalaureat o notă bună pentru a reuşi. Despre lungmetrajul său, regizorul spunea, într-un interviu la Radio România, că reprezintă o poveste contemporană, din societatea noastră.
Cristian Mungiu: “Este perspectiva unui părinte, dar sunt punctele de vedere ale multor oameni în acest film şi cumva cred că este, dacă vreţi, deopotrivă o poveste personală, dar şi un fel de clişeu, aşa, fotografic referitor la societatea noastră de astăzi. Filmul zice povestea unui medic de provincie dintr-un oraş mic care trebuie să rezolve un incident practic care se întâmplă cu fiica lui, înaintea examenului de bacalaureat şi care implică nişte decizii destul de importante pentru discursul general pe care trebuie să îl ţină el în viaţă pentru mai departe”.
În rolurile principale sunt distribuiţi actorii Adrian Titieni şi Maria Drăguş, care îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici. Scenariul îi aparţie tot lui Cristian Mungiu. A fost o ediţie a Cannes-ului bună pentru cinematografia românească în general. Filmul „Câini”, scris şi regizat de Bogdan Mirică, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film. Thrillerul debutantului Mirică a avut premiera mondială în cadrul secţiunii Un certain regard.
La Cannes a revenit, anul acesta, un alt nume greu al filmului românesc, Cristi Puiu, câştigător al secţiunii amintite în 2005, cu pelicula “Moartea domnului Lăzărescu”. Intrat în competiţia oficială, noul său film, „Sieranevada”, a fost foarte bine primit de critici. Este povestea unei comemorări sau, după cum afirma însuşi regizorul, “restituirea imperfectă a unui praznic oarecare, istoria în rezumat a smintirii noastre ireversibile”.