Regizorul Cristi Puiu premiat la Berlinală
Românul Cristi Puiu a fost recompensat, la Berlinală, cu premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii competiţionale Encounters, pentru filmul 'Malmkrog'.
Leyla Cheamil, 02.03.2020, 11:40
Filmul românesc a strălucit, încă o dată, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume. Cristi Puiu, considerat drept un iniţiator al noului val din cinematografia românească, a fost recompensat, în week-end, cu premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii competiţionale Encounters pentru ultimul său film Malmkrog, în cadrul galei de premiere a celei de-a 70-a ediţii a Berlinalei.
Despre secţiunea “Encounters” care a fost inclusă, de anul acesta, în Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, cu scopul de a susţine noile voci în cinematografie, directorul artistic al festivalului, Carlo Chatrian, a declarat că reuneşte filme care îşi asumă provocarea de a contura o lume, mai degrabă decât a o reproduce.
România a mai fost reprezentată, la Berlinală, la secţiunea Forum, de două producţii semnate de Radu Jude „Tipografic majuscul”, respectiv „Ieşirea trenurilor din gară”, ultimul fiind regizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.
O coproducţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Macedonia de Nord, Malmkrog, văzută drept cea mai provocatoare producţie semnată de Cristi Puiu până în prezent, este descrisă de presa internaţională ca un film european uriaş, de-a dreptul eroic. Pelicula este o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după Trois entretiens a filosofului, poetului şi criticului literar rus Vladimir Soloviov, care a trăit între anii 1853-1900. Filmat, timp de 40 de zile, la conacul Apafi din satul Mălâncrav din inima României, lungmetrajul este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele refac atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.
O interogare asupra cinematografiei şi memoriei îl consideră Cristi Puiu, care a primit, acum, la Berlin, al doilea premiu după Ursul de Aur pentru scurtmetrajul “Un cartuş de kent şi un pachet de cafea”, la ediţia din 2004 a festivalului. Unul dintre cei mai prolifici regizori români, Cristi Puiu, a fost recompensat, un an mai târziu, in 2005, cu trofeul Un Certain Regard” la Cannes şi două nominalizări la premiile Academiei europene de film.
Tot Cristi Puiu este regizorul filmului Sieranevada, propunerea României la Premiile Oscar în 2017. Pentru meritele sale în cinematografie, regizorul român a fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006. La Berlinală, cinematografia românească a repurtat şi alte succese: Călin Peter Netzer a fost recompensat cu trofeul Ursul de Aur, în 2013, pentru Poziţia copilului”, asemenea Adinei Pintilie în 2018, pentru Touch me not (Nu ma atinge-ma)”, iar Radu Jude a obţinut, în 2015, Ursul de Argint pentru regia filmului Aferim!”.