Referendum invalidat la Chişinău
Încercarea socialiştilor filo-ruşi de a-l demite prin referendum pe primarul pro-occidental al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza absenteismului la urne.
Bogdan Matei, 20.11.2017, 11:35
Deznodământ anticipat de mulţi analişti, în Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar romanofonă), referendumul privind demiterea primarului general al Capitalei, Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei reduse la vot. La urne au venit doar 17,5% dintre alegătorii înscrişi pe liste, iar pentru validarea scrutinului era nevoie de participarea a cel puţin o treime din corpul electoral. Referendumul a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, filorus, al preşedintelui Igor Dodon, susţinut de alte două formaţiuni de stânga şi boicotat de majoritatea partidelor proeuropene. Digerându-şi greu eşecul, socialiştii au acuzat autorităţile locale că au umflat deliberat listele electorale, tocmai pentru ca plebiscitul să nu atingă pragul electoral.
La rândul său, Chirtoacă le-a mulţumit cetăţenilor pentru că nu au mers la vot. Dar, departe de a jubila, el a avertizat că, deşi referendumul nu va fi validat, problema administrării oraşului nu se rezolvă, fiindcă el rămâne suspendat din funcţie. De asemenea, edilul, citat de corespondenţii Radio România la Chişinău, şi-a anunţat intenţia de a-şi duce la bun sfârşit cel de-al treilea mandat, care expiră în vara lui 2018.
Pentru Chirtoacă, problemele politice şi, mai ales, judiciare au început pe 25 mai, când împreună cu alţi nouă angajaţi ai primăriei, a fost arestat de procurorii de la Centrul Naţional Anticorupţie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi depăşire a atribuţiilor de serviciu. În iulie, el a fost suspendat din funcţie şi abia luna aceasta a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar. Acuzaţiile contra lui, afirmă unii comentatori, sunt mai curând inconsistente şi urmăresc o revanşă politică.
Născut într-o familie de militanţi antisovietici şi educat ca atare, Chirtoacă a fost ales în premieră în 2007, când devenea, la doar 29 de ani, cel mai tânăr primar al unei capitale europene. La următoarele scrutinuri, din 2011 şi 2015, acest absolvent de Drept la Bucureşti, care-şi asumă fără complexe identitatea românească şi, ca prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal, pledează pentru reunificarea cu România, i-a învins clar pe candidaţii-vedetă ai filoruşilor, actualul preşedinte Igor Dodon şi, respectiv, fostul premier Zinaida Greceanîi. Votul pentru primăria Capitalei, unde trăieşte o treime din populaţia republicii şi care produce jumătate din PIB, a avut mereu, spun analiştii, o uriaşă miză geopolitică.
Atât pentru pro-occidentali, cât şi pentru pro-moscoviţi, Chişinăul e, de departe, trofeul electoral cel mai râvnit, iar alegerea primarului e şi o opţiune între Europa şi Rusia. Ca şi predecesorii săi, Nicolae Costin sau Serafim Urecheanu, Chirtoacă a fost ales, de fiecare dată, de majoritatea pro-occidentală a electoratului din Chişinău, aceeaşi care, duminică, a preferat să boicoteze referendumul iniţiat de filoruşi.