Reevaluarea pensiilor în România
Coaliţia aflată la guvernare în România a decis recalcularea pensiilor și afirmă că și-a asumat un calendar de creştere a acestora, care ţine cont de condiţiile economice actuale. Din opoziţie, PSD respinge argumentele Guvernului
Corina Cristea, 29.01.2021, 11:24
Disensiunile pe tema pensiilor între Putere și Opoziția din România sunt departe de a se stinge. Ministrul liberal al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensiile românilor vor fi recalculate și că a dat startul procesului de evaluare a dosarelor. Se estimează că analizarea celor aproape 5 milioane de dosare va dura aproximativ un an şi jumătate. Apoi, spune ministrul de resort, se va putea întocmi o nouă lege a sistemului public de pensii, bazată pe contributivitate şi echitate.
Raluca Turcan: “Avem mai multe variante de formule şi căutăm, deopotrivă, acea formulă care să aducă contributivitate şi echitate pentru un număr cât mai mare de pensionari şi, de asemenea, sustenabilitate în sistemul de pensii. Pentru că un lucru despre care nu s-a vorbit, şi a fost oarecum incorect faţă de 5 milioane de pensionari, a fost că Legea 127, care prevedea o nouă formulă de calcul a pensiilor, presupunea, de fapt, un efort bugetar pe care nicio economie în stadiul economiei româneşti, chiar înaintea perioadei de criză economică generată de criza sanitară, nu şi-ar fi putut-o permite.”
O creștere de 40 de procente pentru pensii, începând din septembrie 2020, fusese prevăzută de social-democrați, majoritari în Parlament la momentul luării acestei decizii. Majorarea nu a fost pusă, însă, în practică, de liberali, aflați la putere în toamna anului trecut, ca și acum, aceștia venind, la momentul respectiv, cu o ordonanță prin care a fost decisă o majorare de doar 14 procente. Care a fost și operată.
Calculele arată că aplicarea creşterii de 40% a pensiilor ar genera un impact de 138 de miliarde de lei asupra bugetului. România nu şi-a permis anul trecut şi nu îşi permite nici în acest an să majoreze pensiile cu 40%, a declarat premierul liberal Florin Cîţu, care a invocat contextul economic grav afectat de criza sanitară.
Curtea Constituţională a respins, însă, sesizarea Guvernului care contesta legea în acest sens, adoptată de Parlament. A admis doar parțial o obiecție de neconstituționalitate – CCR consideră că modul defectuos de legiferare a creat o incertitudine juridică în privința existenței normative a valorii punctului de pensie. Eliminarea de către parlamentarii PSD, majoritari anul trecut, din Ordonanța dată de fostul guvern liberal Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, creează un vid legislativ, pentru că nu a fost specificată o nouă valoare a punctului de pensie, aceștia presupunând că intră în vigoare automat majorarea de 40%.
Din opoziţie, PSD respinge poziția celor aflați la Putere, cere aplicarea majorării inclusă în legea pensiilor în vigoare și consideră că legislaţia actuală nu trebuie modificată. Ultima recalculare a pensiilor aflate în plată a avut loc în România în perioada 2005-2010, interval în care au fost analizate aproximativ un milion de dosare.