Reduceri de TVA în România
Guvernul de la Bucureşti a anunţat că, de la 1 iunie, Taxa pe Valoarea Adăugată la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică se va reduce de la 24 la 9 la sută.
România Internațional, 08.04.2015, 13:06
De la 1 iunie, în România, alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică ar trebui să fie mai ieftine. Guvernul a decis, marti, să reducă Taxa pe Valoare Adăugată de la 24 la 9 la sută pentru acestea, cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Şeful Executivului, Victor Ponta, a spus că măsura îi va încuraja pe producătorii interni să practice preţuri competitive. Un argument pentru aplicarea anticipată a acestei măsuri a fost acela că în România ponderea cheltuielilor cu alimentele este cea mai mare din UE, a explicat primul-ministru. Victor Ponta: La venituri mai mici, avem preţuri la alimente ca în restul Europei şi, atunci, 32% din bugetul unei familii normale se duce pe alimente. În momentul în care această scădere de la 24% la 9%, deci de 15%, intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ”.
Primul-ministru a cerut Ministerului Agriculturii şi Fiscului să verifice dacă de la 1 iunie reducerea TVA se va reflecta în preţul de la raft.
În ceea ce priveşte sustenabilitatea măsurii, premierul susţine că impactul anual de 5 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) poate fi acoperit din încasările suplimentare la buget, înregistrate deja în primul trimestru. Pe lângă preţuri mai mici, guvernul susţine că reducerea TVA va contribui la combaterea evaziunii fiscale şi crearea unui mediu concurenţial corect.
În plus, scăderea preţurilor ar putea relansa consumul, ceea ce se traduce prin încasări mai mari la bugetul de stat. Opoziţia liberală susţine măsura, dar consideră că Guvernul nu este pregătit pentru aplicarea ei. PNL reclamă slaba colectare a veniturilor, activitatea defectuoasă a organismelor fiscale, care blocheaza micile afaceri, dar şi lipsa unui studiu de impact cu privire la prognoza pe următoarele luni în legatură cu politicile Guvernului.
Vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu: Ceea ce noi dorim este ca astfel de măsuri economice să producă efecte pozitive. Or, după toate semnalele pe care le-am văzut în ultimele zile, sunt semne de întrebare legate de capacitatea Guvernului de a implementa această măsură în acest moment. Am văzut opinia foarte fundamentată şi argumentată a Consiliului Fiscal, am văzut semnalul de prudenţă transmis de guvernatorul Băncii Naţionale, care a spus, citez din memorie: „E mai rău să introduci o măsură pozitivă şi după aceea să o scoţi, dacă nu e pregătită, decât să nu o introduci deloc”. Am văzut semnale foarte clare şi tranşante ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Comisiei Europene”
Guvernul a mai anunţat că îşi menţine decizia ca, de la 1 ianuarie 2016, să reducă şi cota standard de TVA la restul de produse şi servicii, de la 24% la 20%. Amintim că, pentru pâine, TVA este de 9% din septembrie 2013.