Reducerea fiscalităţii
În România, numărul taxelor este la un nivel ridicat, fapt reclamat în special de mediul de afaceri. În urma unor evaluări, autorităţile române au decis să reducă sau să comaseze o parte dintre acestea.
Corina Cristea, 15.05.2014, 12:28
Că România se numără între ţările cu cel mai mare număr de taxe nu mai este o noutate pentru nimeni. Statisticile arată că în prezent, în afara taxelor fiscale, există 364 de taxe parafiscale, gestionate de 24 de instituţii şi reglementate de 215 acte normative.
Definite ca acele taxe care nu apar în Codul Fiscal, fiind fixate de instituţiile care le percep, parafiscalele se referă la taxele de timbru fiscal, taxele de licenţiere în diverse domenii sau pentru obţinerea unor documente, precum cele de identitate, cazier judiciar sau fiscal, taxele de mediu sau taxa de autorizare pentru servicii poştale, de exemplu.
Evaluările au arătat că deşi plata acestor taxe este urmată de prestarea unui serviciu, nivelul acestora nu acoperă întotdeauna cheltuielile instituţiilor care le percep, iar autorităţile de la Bucureşti au decis să elimine sau să comaseze 27 de taxe şi tarife nefiscale. Iar prin ordine de ministru, care se vor aproba concomitent, vor fi reduse încă 65 de taxe şi tarife parafiscale.
În această săptămână, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică două proiecte în acest sens, taxele şi tarifele parafiscale vizate fiind stabilite în urma unor consultări cu mai multe ministere şi instituţii. Potrivit ministrului de resort, Ioana Maria Petrescu, simplificarea sistemului de taxe va avea efecte benefice pentru contribuabili, care nu vor mai petrece timp la ghişeu, dar şi pentru administraţie, întrucât vor fi eliminate costurile de administrare ale unor taxe si tarife cu încasări mici.
Printre taxele şi tarifele care ar urma să fie anulate se numără cea pentru eliberarea unui paşaport electronic simplu temporar sau al altui document de trecere a frontierei, cel de asistenţă pentru înfiinţarea unei firme, de utilizare a procedurii electronice sau taxa de emitere a avizului pentru activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi al medicamentelor.
Acoperirea cheltuielilor nu este singurul criteriu de analiză a eficienţei acestor taxe din punct de vedere al atragerii de venituri. Un alt criteriu este cel al ponderii acestora în totalul PIB comparativ cu cea a altor venituri fiscale, iar datele arată că această pondere este foarte mică. Responsabilii în domeniu spun că eliminarea sau comasarea taxelor vizate de cele două proiecte va avea efecte şi din punct de vedere al costurilor funcţionării instituţiilor a căror principală menire este să le perceapă, dar şi al timpului irosit sau al costurilor asociate birocraţiei inutile.