Redeschiderea anchetei privind închisorile CIA
Legislativul European reia ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele Uniunii Europene. Printre ţările vizate se numără şi România.
Mihai Pelin, 12.02.2015, 12:27
Parlamentul European a decis, miercuri, redeschiderea anchetei asupra închisorilor secrete ale CIA în statele membre, inclusiv România. Decizia a fost luată ca urmare a noilor dezvăluiri ale Senatului american privind utilizarea torturii de către CIA.
Un raport al Senatului SUA publicat în decembrie 2014 dezvăluie fapte noi care confirmă acuzaţiile conform cărora mai multe state membre ale UE, autorităţile acestora şi funcţionari şi agenţi ai serviciilor lor de securitate şi de informaţii au fost complici la programul CIA de detenţie secretă şi de predări extraordinare, uneori prin mijloace corupte bazate pe sume substanţiale de bani oferite de CIA în schimbul cooperării lor, afirmă deputaţii europeni.In rezolutia adoptată de Legislativul comunitar, eurodeputaţii cer din nou statelor europene să investigheze acuzaţiile referitoare la transferul de suspecţi de terorism şi la închisorile secrete, dar şi să-i urmărească penal pe cei vinovaţi.
Sarcina de a relua ancheta şi de a informa legislativul European asupra rezultatelor revine Comisiilor pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din PE, care vor avea la dispoziţie un an. Ancheta va presupune trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informaţii şi probe privind posibile dări de mită sau alte fapte de corupţie în legătură cu programul CIA în state UE, printre care Liutuania, Polonia şi România, unde au fost lansate acuzatii că ar fi existat centre secrete de detenţie ale CIA. Parlamentul European avertizează, în acelaşi timp, statele membre vizate să nu încerce să blocheze anchetele parlamentare şi judiciare naţionale, invocând abuziv secretul de stat şi clasificând nejustificat documente. Acuzaţiile privind utilizarea de către CIA a unor ţări UE pentru transportarea şi detenţia ilegală a prizonierilor au fost anchetate de o comisie a Parlamentului European, creată în 2006. De atunci, europarlamentarii au cerut în mod repetat investigaţii aprofundate privind această problemă.
În România a existat o anchetă parlamentară care a stabilit, în 2008, că nu au existat centre de detenţie ale CIA pe teritoriul ţării. În octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cerea din nou autorităţilor de la Bucureşti declanşarea rapidă a unei anchete “independente, imparţiale, detaliate şi eficiente” privind implicarea României în programul închisorilor americane.
În replică, premierul roman Victor Ponta declara atunci că autorităţile vor studia această rezoluţie şi vor face tot ce e normal pe plan european sau internaţional.