Rectificare bugetară, în contextul pandemiei
Guvernul României a alocat fonduri bugetare suplimentare sectoarelor afectate de criză de coronavirus și pregătește un plan de repornire a economiei.
Eugen Coroianu, 16.04.2020, 11:38
Guvernul României a adoptat, miercuri, prin ordonanţa de urgenţă o rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2020, având în vedere noile date economice în contextul crizei provocate de epidemia cu coronavirus. Rectificarea creşte alocările în sectoare precum Sănătatea, Munca, Finanţele, Ordinea şi Siguranţa publice şi Lucrările publice. Sunt avute în vedere, în principal, asigurarea resurselor bugetare necesare pentru finanţarea măsurilor de sprijin economic adoptate de Guvern în ultima perioadă.
Dupa cum declara Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru, au fost triplate fondurile de finanţare a schemei de garantare pentru credite pentru capital de lucru şi credite pentru investiţii destinate IMM-urilor. Acestea pot beneficia de credite cu dobândă subvenţionată 100%, dobândă zero şi comisioane de administrare zero până la sfârşitul acestui an. Vineri începe cel mai important program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani, IMM Invest, care este un program la care vor participa peste 40.000 de IMM-uri. Este o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană şi este singura în acest moment, a subliniat ministrul finanțelor, Florin Cîţu.
Prin rectificare sunt prevăzute şi alocările bugetare necesare pentru plata indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţii care în această perioadă au contractele de muncă suspendate, precum şi pentru persoanele care prestează servicii în baza altor forme contractuale, precum persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau persoanele prevăzute la categoria alţi profesionişti în Codul Civil.
În domeniul Sănătăţii au fost alocate sume atât pentru asigurarea necesarului de materiale medicale şi sanitare în combaterea epidemiei, cât şi pentru plata asigurărilor sociale de sănătate sau a drepturilor beneficiarilor de asigurări de sănătate. Vorbim aici de concedii medicale, a explicat Ionel Dancă. El a precizat că la rectificarea bugetară s-a ţinut cont de datele macroeconomice transmise de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
Ionel Danca: “Potrivit datelor comunicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, se estimează o contracţie de 1,9% a economiei în acest an făţă de o creştere economică de 4,1% care a stat la baza construcţiei bugetare la începutul anului, ceea ce înseamnă o contracţie de aproape 6% a dinamicii Produsului Intern Brut pentru acest an. În consecinţă, au fost ajustate prevederile bugetare în concordanţă cu noile date privind volumul activităţilor economice şi al încasărilor estimate pentru acest an, ţînând cont totodată de principalele priorităţi ale guvernului în această perioadă pentru asigurarea resurselor necesare în ceea ce priveşte eforturile din punct de vedere sanitar pentru limitarea răspândirii epidemiei cu coronavirus şi în acelaşi timp pentru limitarea efectelor economice şi sociale negative provocate de această perioadă”.
Danca a precizat că alocarea bugetară aferentă măsurilor menţionate se ridică, în urma rectificării bugetare, la 3% din PIB. Anterior, ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că se lucrează la un pachet semnificativ de măsuri pentru repornirea economiei, care va apărea după terminarea stării de urgenţă.