Rectificare bugetară
A doua rectificare a bugetului românesc pe acest an este negativă, întrucât încasările au fost mai mici decât cele prognozate iniţial.
Roxana Vasile, 30.10.2013, 11:57
A doua şi ultima rectificare bugetară pe anul acesta, ale cărei principale cifre au fost discutate şi convenite cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, provoacă, în egală măsură, mulţumiri şi nemulţumiri. În condiţiile în care încasările la buget sunt mai mici decât se estimase, rectificarea înseamnă resurse mai puţine, până la sfârşitul anului, pentru majoritatea ministerelor, după cum le spunea miniştrilor săi, în şedinţă de guvern, premierul Victor Ponta: Avem o rectificare bugetară negativă, pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dumneavoastră resurse mai puţine până la sfârşitul anului. Inseamnă şi că, pentru 2014, ministrul de finanţe, pe baza estimărilor, de data aceasta mai realiste, ale Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), trebuie să construiască şi să prezinte scenarii realiste.
Bugetele Preşedinţiei, Curţii Constituţionale şi Agenţiei Naţionale de Integritate vor fi reduse. Bani vor fi tăiaţi drastic şi de la Ministerele Muncii şi al Dezvoltării Regionale. Totuşi, autorităţile dau asigurări că rectificarea nu va afecta plata prestaţiilor sociale, a pensiilor şi a salariilor până la sfârşitul anului. Cât despre Senat, Camera Deputaţilor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, acestea vor beneficia de alocări suplimentare.
Opoziţia de centru-dreapta este foarte nemulţumită de reajustările de bugete. Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat-Liberal, Andreea Paul, spune că, prin actuala rectificare, puterea de centru-stânga investeşte în propria clientelă politică şi în detrimentul stimulării competitivităţii economice. Si tot ea cere Guvernului să explice de ce a mărit alocările bugetare pentru Parlament, Ministerul de Externe şi serviciile secrete în detrimentul altor domenii.
Andreea Paul: Guvernul condus de Victor Ponta, astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să dea socoteală public cum se vor cheltui, concret, banii alocaţi mai mult la parlament, la serviciile secrete, la Ministerul de Externe sau de Interne, care acestea îşi iau partea leului din actuala rectificare bugetară. Guvernul Ponta nu vine cu nici o soluţie pentru crearea de locuri de muncă şi pentru relaxare fiscală.
In opinia opoziţiei, domeniile sacrificate, din nou, la actuala rectificare bugetară sunt sănătatea, munca şi protecţia socială, care pierd sume mari de bani, ceea ce ar putea duce la scăderea nivelului de trai al românilor.