Rectificare bugetară
Guvernul României va aproba, marţi, cea de-a doua rectificare bugetară din 2014, care este, în ansamblu, una pozitivă, la fel ca cea din vară. Totuşi, vor fi şi tăieri de fonduri la unele instituţii şi ministere. Conform proiectului de ordonanţă de urgenţ
România Internațional, 29.09.2014, 12:05
Guvernul României va aproba, marţi, cea de-a doua rectificare bugetară din 2014, care este, în ansamblu, una pozitivă, la fel ca cea din vară. Totuşi, vor fi şi tăieri de fonduri la unele instituţii şi ministere. Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, cei mai mulţi bani îi va primi Ministerul Muncii (1,2 miliarde de lei) pentru plata unor drepturi salariale şi prestaţii sociale. Ministerul Dezvoltării Regionale va beneficia de o suplimentare de aproape 600 de milioane de lei, iar Internele vor primi 250 de milioane lei.
Şi ministerul de Externe va beneficia de fonduri suplimentare (96 de milioane de lei) pentru întreţinerea şi funcţionarea misiunilor diplomatice, precum şi pentru programele de asistenţă pentru dezvoltare. Vor primi, de asemenea, bani în plus Senatul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului şi serviciile speciale. In schimb, Guvernul va tăia aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanţate proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile postaderare.
Din aceasta suma, peste miliard de lei reprezintă reduceri de la Secretariatul General al Guvernului, care gestionează, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, marile proiecte de infrastructură, în principal construcţia de autostrăzi. Ministerele Finanţelor şi Agriculturii vor pierde şi ele câte un miliard de lei, iar Sănătatea, care la rectificarea de la jumătatea anului a primit un miliard, va trebui acum să renunţe la aproape 300 de milioane de lei.
Totuşi, executivul va aloca circa 120 de milioane lei pentru programele naţionale de sănătate (HIV, oncologie, TBC), pentru plata drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în reţeaua administraţiei publice locale, pentru activitatea serviciilor de ambulanţă, reabilitarea unor maternităţi, finanţarea centrelor de permanenţă şi pentru măsuri de prevenire a EBOLA.
Sume mai mici, de ordinul milioanelor de lei, vor fi tăiate de la Administraţia Prezidenţială, Academia Română, educaţie, sport şi cultură. In schimb autoritatile locale vor primi la cea de a doua rectificare peste 1,16 miliarde lei, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Opoziţia susţine că banii primiti de primari la rectificarea bugetară, care are loc cu puţin timp inaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, au conotaţie electorală.