Recorduri la Festivalul Sighişoara Medievală
Trei recorduri mondiale, unul naţional, concerte, reprezentaţii de teatru şi luptele cavalereşti au fost câteva din atracţiile celei de a 23 -a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală.
România Internațional, 27.07.2015, 12:55
Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, centrul României, a fost una a recordurilor, trei mondiale şi unul naţional. Organizatorii au dorit ca în fiecare zi a evenimentului să stabiliească un record, care apoi să intre în celebra Guiness Book. Este vorba de drapelul Cavalerilor, cel mai mare steag confecţionat în timpul unui festival medieval, de peste 25 de metri, cea mai mare spadă ornamentală ridicată într-un festival medieval, Spada Titanilor, şi cel mai mare covrig rotund, cu un diametru de 20 de metri, realizat într-un festival medieval, Hrana Uriaşilor.
Despre „Spada Titanilor”, fixată într-o stâncă din Cetatea Medievală a Sighişoarei, a vorbit chiar directorul tehnic al festivalului, Dan Gliga ”Spada în sine a fost realizată din oţel, avem o lungime de 453 de centimetri, lăţimea lamei este de 20 de centimetri, grosimea lamei este de 2 centimetri. Mai există şi blazoanele care vor fi montate, din tablă de cupru. Pe lângă asta, la nivelul mânerului sunt cele două capete de lup care ornamentază această spadă. Spada are o greutate de 135 de kilograme”.
Potrivit acestuia, Spada Titanilor care va rămâne de acum în singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei este parte a proiectului Sighişoara Medievală – Primul festival medieval din România înscris în cursa recordurilor mondiale.
Duminică, în ultima zi a manifestării a fost doborât încă un record, cea mai mare mască populară – de aproape 6 metri înălţime şi peste 3 metri lăţime, masca Vraciului Vindecător. Ea a fost confecţionată de meşterul popular Vasile Ciocârlan, din judeţul Neamţ. Marea paradă la care au luat parte peste 300 de cavaleri, domniţe şi trubaduri din România, Bulgaria şi Ungaria a deschis Festivalul, desfăşurat în 2015 sub genericul „Menestreli şi Trubaduri – Cinci secole de muzică şi teatru medieval”.
Pe parcursul a patru zile, pe străzile şi în pieţele din Sighişoara au avut loc concerte, reprezentaţii de teatru şi animaţii medievale, susţinute de 12 formaţii de muzică din România şi Ungaria, 7 ordine cavalereşti şi 11 grupuri de teatru şi animaţie medievală. Pe lângă tragerile cu arcul, luptele cavalereşti, dansurile domniţelor şi muzica menestrelilor, un punct de atracţie al acestei ediţii au fost farsele medievale jucate de actori ale Trupei Schema. Una dintre cele mai aplaudate reprezentaţii a fost premiera spectacolului Farsa hârdăului( La farce de cuvier) după o traducerea realizată de către unul dintre actori, Mihai Crăciun. Anual, festivalul medieval de la Sighişoara atrage peste 20 de mii de vizitatori din ţară şi din străinătate.